Diari La Veu del País Valencià
Esquerra Unida contra el tancament de RTVV

Manifest realitzat a Les Corts Valencianes en la Jornada Interparlamentària celebrada aquest dilluns:

El Partit Popular ha decidit liquidar les conquestes de l’Estat del benestar i espoliar sense pietat alguna la riquesa col·lectiva dels ciutadans. El tancament de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) representa la més recent (encara que sens dubte no l’última) de les mesures en l’atac directe als interessos generals de la societat i posa en qüestió d’una forma clara la ja frèvola salut democràtica del País Valencià. La fulminant reacció del Govern anunciant la desaparició de RTVV, després de conèixer la Sentència que anul·la l’expedient de regulació d’ocupació presentada en 2012, no solament implica una vulneració dels drets laborals de milers de treballadors sinó que evidencia la voluntat del Partit Popular d’emmordassar de cara al futur una societat que anhela i necessita deixar arrere les dècades de domini de la dreta.

Des de 1995, després del triomf dels populars en les eleccions, els diferents governs “populars” valencians han convertit la televisió pública en un instrument de propaganda, degradant la qualitat de la mateixa fins a límits inconcebibles. La manipulació ha sigut tal que la mateixa audiència s’ha allunyat majoritàriament d’una línia editorial esbiaixada, d’una informació emmordassada i d’una graella esguitada de ‘telebasura’.

Per si açò no fóra suficient, RTVV ha sigut, a més, un escenari privilegiat de la corrupció que ha caracteritzat especialment al govern valencià al llarg de les últimes dues dècades. Les pèrdues econòmiques s’han multiplicat i la fugida cap a endavant per la via de l’endeutament i la contractació externa de productes audiovisuals ha suposat l’acumulació d’un deute que depassa àmpliament els mil milions d’euros. No contents amb implicar l’ens públic en el desviament de diners cap a la trama Gürtel, (que servisquen els 7,4 milions d’euros per la sonorització dels actes realitzats durant la visita del Papa com a exemple), l’adreça de RTVV ha protagonitzat sonors escàndols com els vergonyosos episodis contra els drets dels treballadors o les amenaces, l’assetjament i l’abús sexual d’un alt directiu.

Finalment, la deriva de RTVV ha conduït a la presentació d’un expedient de regulació d’ocupació que afectava 1.198 treballadors i que, com ha quedat demostrat, no reunia els requisits mínims de transparència i seguretat jurídica exigibles en aquests procediments. Com reconeix la Sentència 2338/2013 del Tribunal Superior de Justícia valencià, els criteris de selecció dels treballadors que serien acomiadats van canviart a mesura que s’extingien els contractes de treball. En paraules del Tribunal: “va haver-hi una evident i clara alteració dels llistats i dels mateixos criteris de designació precedentement delimitats i aprovats, passant a aplicar-se altres diferents. A més, en la data en la qual tals acords es van adoptar, ja s’havia produït un considerable nombre de cessaments efectius d’altres empleats públics que podrien haver format part d’eixos nous criteris posteriorment aplicats”. Açò suposa una flagrant vulneració del principi d’igualtat en perjudici dels treballadors acomiadats amb anterioritat, un principi que ha d’aplicar-se al conjunt de les relacions d’ocupació pública, juntament amb els de mèrit i capacitat en l’accés i en la promoció professional, submissió plena a la llei i al Dret, eficàcia en la planificació i gestió dels recursos humans, transparència i avaluació i responsabilitat en la gestió, entre d’altres. En la història de RTVV, la majoria d’aquests principis normatius han caigut en l’oblit.

Radiotelevisió Valenciana va nàixer en compliment d’un precepte de l’Estatut d’Autonomia, article 56, segons el qual “la Generalitat Valenciana podrà regular, crear i mantenir la seua pròpia televisió, ràdio i premsa”. Malgrat tot l’ocorregut i tenint en compte la necessitat de promoure i normalitzar l’ús de la llengua pròpia, la societat valenciana segueix necessitant un ens públic que permeta la vertebració de la nostra realitat lingüística, cultural, econòmica i social, a més d’exercir com a motor públic de la indústria audiovisual.

Cayo Lara amb Marga Sanz aquest dilluns

El tancament de RTVV és la culminació dels últims anys de govern del Partit Popular, representats pels casos de corrupció, l’endeutament desbocado per a finançar obres faraòniques, la destrucció dels serveis públics i de les ajudes als sectors més vulnerables, els grans esdeveniments ruïnosos, l’espoli del territori, els aeroports sense avions i un vergonyós degoteig de càrrecs polítics imputats. Desproveïda d’un important mitjà de comunicació, la societat valenciana estarà inerme davant l’hostilitat dels sectors més poderosos quan afronte la dramàtica situació econòmica que previsiblement es produirà. Des d’aquest punt de vista, el tancament de Canal 9 constitueix una urpada que apunta directament a la qualitat de la nostra democràcia.

La propietat pública de RTVV és fonamental per a la salut democràtica d’una societat que manca d’altres mitjans per a reflectir la pluralitat i la riquesa col·lectiva del País Valencià. La dreta ha laminat el benestar de les persones depenents i discapacitades; ha desmantellat l’educació i la sanitat públiques i ha destrossat tot el que ha estat en el seu àmbit de competències, incloent ciutats, territori, llengua i cultura.

Per tot açò, els parlamentaris dels grups autonòmics de les diferents federacions d’Esquerra Unida reunits a València l’11 de novembre de 2013 expressen, d’una banda, el seu més ferm i contundent rebuig cap a aquesta agressió contra els serveis públics, així com contra la llengua i la cultura pròpies del poble valencià; i, per una altra, la seua solidaritat amb els treballadors afectats per una decisió manifestament injusta i antidemocràtica.

Comparteix

Icona de pantalla completa