Diari La Veu del País Valencià
La climatologia ralenteix la campanya citrícola i baixa els preus al camp
RedactaVeu / València

Els preus són més baixos que en l’inici de la passada campanya, de mitjana un 10% inferiors en mandarines i un 20% en taronges. La demanda dels nostres cítrics no està sent així la desitjada. Els nostres principals mercats europeus, que associen normalment la compra dels cítrics amb unes temperatures més baixes i la necessitat de consumir per a evitar problemes de salut com és el cas dels refredats, segueixen sense respondre perquè malgrat no tenir aquestes temperatures tan altes, tampoc fa excessiu fred allí.

A tot açò, s’uneix que és evident en els arbres un retard en l’evolució i maduració de la fruita. La fruita no madura per fora com seria desitjable en faltar hores de fred i li falta color, encara que per dins la fruita està normalment bona i amb el grau de dolçor adequat. El fet que la fruita madure més tard en aquesta campanya ha provocat que la nostra collita es solape també amb la d’altres zones productores de l’estat i la d’altres països on normalment se’ns deixava eixe espai de mercat. És el que normalment es coneix com a “coll de botella” en el desenvolupament de la campanya.

Els calibres també es ressenten per l’absència de pluges i els agricultors miren al cel perquè l’arribada de les mateixes incremente la grandària de la fruita perquè “si no s’arriba a un calibre ajustat, es fa més complicada la comercialització de la fruita”.

Les altes temperatures i la falta de pluges, les dades de les quals indiquen que es tracta de la tardor més seca dels últims 50 anys, pràcticament a mitjan novembre, suposa a més un augment dels costos de producció per a l’agricultor. Les plagues segueixen actives, fonamentalment la mosca de la fruita, i cal tractar-les quan a hores d’ara de l’any normalment la necessitat de tractaments descendeix de forma considerable. També cal regar més els camps pel major efecte d’evaporització. Són costos que després no es poden traslladar als preus i que per tant són pèrdues per als productors.

L’esperança per als productors de cítrics valencians és que passe com en la passada campanya que també va començar molt malament i va acabar millor després amb les varietats de taronges.

Comparteix

Icona de pantalla completa