Les Corts aproven que la casa natal d'Enric Valor es convertisca en museu

A dia d’hui la casa de Castalla està "totalment abandonada i en situació de ruïna"
12 novembre 2013 01:00h

EFE / València.
 

La comissió d'Educació i Cultura de Les Corts Valencianes ha acordat aquest dimarts  per unanimitat que el Consell done suport a les gestions que des de fa un quants anys desenvolupa l'Ajuntament de Castalla per a adquirir la casa natal d'Enric Valor amb la finalitat de convertir-la en museu.
 
A més, s'ha acordat agilitzar la signatura d'un conveni que estipule la col·laboració de la Conselleria d'Educació i Cultura en el projecte, mitjançant la prestació de suport tècnic per a la museïtzació d'aqueix espai i la promoció d'activitats culturals de tot tipus per a difondre la vida i obra de l'escriptor.
 
La proposta, presentada inicialment pel grup socialista i aprovada finalment amb la redacció proposada pel PP, ha comptat amb el suport de tots els grups parlamentaris, i del seu compliment s'adonarà en Les Corts en el termini de tres mesos.
 
La diputada del PP Mayte Parra ha explicat que, des de 2009, l'Ajuntament de Castalla, governat pel PP, està duent a terme mesures per a recuperar "un patrimoni cultural" de la Foia de Castalla, com és la casa natal d'aquest "personatge il·lustre" i "intel·lectual defensor" del valencià.
 
Parra ha indicat que la Conselleria d'Hisenda, que és la titular de la casa natal de Valor, no té "cap inconvenient" a cedir-la a l'Ajuntament amb la finalitat que es puga donar a conéixer el "llegat importantíssim" de Valor.
 
La diputada popular ha assegurat que se senten "orgullosos" de donar suport a aquesta iniciativa, i que Les Corts, la Generalitat i l'Ajuntament de Castalla facen possible que la casa on va nàixer Valor estiga oberta i siga "un referent cultural de la Comunitat Valenciana".
 
La diputada socialista Vicenta Crespo ha explicat que, segons l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Valor és "una de les figures culturals valencianes més destacades del segle XX", així com una "peça fonamental en la recuperació orgullosa del valencià i punt de convergència i difusió de la seua estima".
 
Segons ha assenyalat, la seua casa natal, a dia de hui "totalment abandonada i en situació de ruïna", hauria de ser un "lloc emblemàtic" per a difondre l'obra i el món d'algú que va dignificar i va enriquir la llengua dels seus conciutadans, va revaloritzar les tradicions orals i amb els seus treballs gramaticals va millorar el llenguatge.
 
Ha recordat, a més, que va rebre nombroses distincions al País Valencià i en altres comunitats autònomes, tant d'institucions privades com de públiques, com la de doctor honoris causa de les universitats de València, Jaume I, Alacant i Politècnica de València, i el Premi dels Lletres Valencianes en 1985.
 
El diputat de Compromís Josep Maria Pañella ha ressaltat de Valor que va ser un divulgador del valencianisme i un estudiós de la nostra llengua, mentre que Marga Sanz (Esquerra Unida) ha opinat que hui es dóna "un pas molt important" per a recuperar un projecte "que semblava oblidat" i que la casa de Valor siga "un lloc emblemàtic".
next