Diari La Veu del País Valencià
El pròxim dissabte “rema pel Xúquer”
RedactaVeu / Cullera

Xúquer Viu ha encetat una campanya demanant una modificació substancial de l’actual esborrany del Pla de Conca del Xúquer de manera que done compliment a la Directiva Marc de l’Aigua.

Les primeres activitats que han organitzat i per a les quals demanem la vostra participació són les següents:

Aquest dissabte 16 de novembre tindrà lloc ‘Remant pel Xúquer’, una concentració de piragües que remuntaran el Xúquer fins a la seua desembocadura, en col·laboració amb els clubs de piragüisme de la Ribera. La concentració serà a les 11.30 hores al Club de Piragüisme de Cullera i a les 12 hores al Pont de Pedra de Cullera on llegiran un manifest.

El següent dissabte, dia 30 de novembre, celebraran l’activitat ‘Abracem el Xúquer’. A partir del pont de ferro d’Alzira faran una cadena humana per a rodejar el riu. “Necessitem que acudiu amb les vostres famílies i amics per fer possible l’abraçada. Ens concentrarem a les 12 hores al Pont de Ferro d’Alzira, d’on partirà la cadena”, han explicat des de Xúquer Viu.

“Us demanem la vostra participació en les activitats programades, especialment necessitem que mobilitzeu a les vostres organitzacions en l’Abraçada al Xúquer del dissabte 30 de novembre”, asseguren.

Per a la plataforma Xúquer Viu, l’esborrany del Pla de Conca del Xúquer no resol els principals problemes –sobreexplotació quantitativa i qualitativa de les masses d’aigua- que afecten la conca del Xúquer i torna a repetir els errors del nefast Pla de 1998 quan es va repartir més aigua que hi havia en el riu. Aquest Pla, expliquen, incompleix la Directiva Marc de l’Aigua que té com a principal objectiu l’assoliment del bon estat ecològic de les masses d’aigua, rius, aqüífers i zones humides.

L’esborrany publicat obri la porta a un nou transvasament des de Cortés de Pallàs. Respecte al principal problema del Xúquer, pel que fa a la disminució del seu cabal en les últimes dècades, l’esborrany deixa les coses exactament com estaven, beneint la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental i, per tant, la del propi riu. Els cabals ecològics són els grans sacrificats d’aquest Pla, d’exigus o inexistents. A més aquesta proposta no resol el problema dels abastiments de la Ribera que queden clarament discriminats respecte a la resta d’abastiments i que estan condicionats a una permuta per la que s’haurà de pagar.

Comparteix

Icona de pantalla completa