Diari La Veu del País Valencià
Amàlia Garrigós: “Estem davant de delinqüents, estem en guerra”

ACN / RedactaVeu / Barcelona.

El Comité d’Empresa de la Ràdio Televisió Valenciana (RTVV) ha advertit que l’intent de tancament d’aquest mitjà va “més enllà” dels acomiadaments dels treballadors i suposa una vulneració de drets fonamentals com és la igualtat de drets dels ciutadans valencians de garantir la pluralitat lingüística.

Vicent Mifsud, vicepresident del Comité d’Empresa, ha participat en l’acte de suport a la RTVV organitzat pel Col·legi de Periodistes de Catalunya, i ha explicat que l’estratègia del PP és eliminar tot allò que no siga el castellà en l’àmbit públic.

Amàlia Garrigós, treballadora de la ràdio valenciana, ha advertit que el tancament marca un precedent per a altres mitjans públics d’altres territoris. També ha dit que “estem en mans de delinqüents, no estem de dol, estem en guerra”.

L’acte del Col·legi de Periodistes de Catalunya, en suport a la lluita que estan liderant els treballadors de la RTVV, ha comptat amb la participació del vicepresident del Comité d’Empresa de RTVV, Vicent Mifsud, i de la periodista de la ràdio valenciana, víctima de l’ERO que el Tribunal Superior de Justícia valencià ha considerat nul, Amàlia Garrigós.

El degà del Col·legi, Josep Maria Martí i Sílvia Heras, responsable del grup de mitjans públics del Col·legi, i els periodistes Vicent Partal, director de Vilaweb i Vicent Sanchis, director del setmanari El Temps, han estat els representants del col·lectiu de periodistes catalans que han donat suport a les actuacions en defensa del manteniment de la RTVV.

Les diferents intervencions dels representants del Col·legi han demanat que si se supera aquest intent del govern d’Alberto Fabra de tancar la RTVV, el futur de la televisió i de la ràdio valenciana es faça ”corregint” els errors que han suposat que el valencià haja estat arraconat, tot i que l’objectiu de la creació de la RTVV va ser potenciar la llengua i posar-la en el mateix nivell de drets que el castellà.

Vicent Mifsud ha explicat que el tancament de la televisió valenciana suposaria que el valencià desapareguera pràcticament de la totalitat de l’oferta televisiva, tenint en compte que en l’actualitat només suposava el 5% de l’oferta de TV que es veu al País Valencià.

El vicepresident del Comité d’Empresa ha fet un símil d’allò que pot suposar per als valencians el tancament de la RTVV i l’eliminació del valencià de l’àmbit dels mitjans públics amb els ciutadans negres de l’estat nord-americà d’Alabama. “És com si els ciutadans negres d’Alabama els digueren ara que han de tornar a seure en seients diferents als que seuen els ciutadans de raça blanca”.

Mifsud ha advertit que el tancament no només afecta els treballadors que es quedarien sense feina sinó que aquest intent va més enllà i suposa una vulneració de drets fonamentals que figuren en la Constitució, com és la igualtat de drets lingüístics i la protecció de la diversitat de llengües en els territoris on hi ha dues llengües cooficials.

El membre del Comité d’Empresa ha afirmat que l’estratègia del govern del PP d’Alberto Fabra és eliminar tot allò que no siga la llengua castellana en l’àmbit dels mitjans públics.

Vicent Sanchis, director del setmanari El Temps, ha estat crític en la programació en castellà que fins ara feia RTVV i ha destacat que ara són els membres de la cultura i de la cançó que han estat prohibits a la televisió valenciana els que estan defensat el manteniment de la RTVV. Sanchis ha reclamat ”un canvi de règim” en la política valenciana i també ha demanat que ara més que mai Acció Cultural ha de demanar que TV3 es puga veure al País Valencià.

Amàlia Garrigós, periodista amb un programa propi durant 23 anys a la ràdio valenciana que va ser acomiadada en l’ERO que va presentar la direcció de la RTVV, ha advertit que València ”és un laboratori de proves” per als governs del PP de l’Estat espanyol i el tancament de la RTVV marca un ”precedent” perquè altres territoris puguen fer el mateix amb els seus mitjans públics.

Garrigós ha explicat que els treballadors de la RTVV han presentat un llibre sota el títol La crònica de la desfeta on s’explica que les intencions de tancar la RTVV vénen de lluny i en concret en el programa electoral de 1995 ja es defensava la privatització dels mitjans públics.

Comparteix

Icona de pantalla completa