Diari La Veu del País Valencià
I Jornades per la sobirania alimentària de Muro
La Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Muro ha organitzat les I JORNADES PER LA SOBIRANIA ALIMENTÀRIA, les quals, en aquesta primera edició, comprenen activitats que es duen a terme durant els mesos d’octubre a gener.

El passat divendres 14 d’octubre, la Sala d’Actes de la Casa de Ferro va acollir una primera jornada de presentació de les jornades i la conferència “Model Agroecològic i Sobirania Alimentària”, a càrrec de Juan Clemente Abad, tècnic de projectes del COAGCV. Es va tractar d’una jornada introductòria, on els assistents van poder conèixer què és la sobirania alimentària i debatre al respecte. Però… Què és la sobirania alimentària? A la pròpia web de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del P.V. ve definida com “El dret dels pobles a definir les seus pròpies polítiques i estratègies sustentables de producció, distribució i consum d’aliments: que garantisquen el dret a l’alimentació per a tota la població; fonamentades en la menuda i mitjana producció; respectant les seues pròpies cultures i la diversitat de les formes de producció, de comercialització i de gestió dels espais rurals en els quals la dona ocupa un paper fonamental”.

Generalment no coneguem la procedència dels productes d’alimentació que comprem. La referència actual, en el món de l’alimentació, és la gran superfície on es troba tot i tot l’any. En aquest context és difícil saber quan és la temporada de cada fruita o verdura, és difícil reflexionar sobre el procés d’elaboració del producte envasat, etc.

En paraules del Regidor de Medi Ambient Eli Pérez: “La nostra compra i els nostres hàbits d’alimentació estan interrelacionats amb l’economia local, la salut i l’ecologia. Com cuinem i com mengem afecta a l’economia del nostre entorn immediat i del món, a la nostra salut i a la salut del planeta. Així mateix afecta directament al nostre entorn, el nostre medi ambient. Eixe entorn que hem conegut format per un mosaic de cultius d’oliveres, vinyes, fruitals, hortes… juntament amb àrees forestals, el que podem anomenar un típic paisatge agroforestal i que poc a poc va perdent-se, va abandonant-se. Això ja s’ha viscut en aquestes zones, on a mitjans del segle passat van anar abandonant-se camps de cultiu que en poc temps es convertiren en pinades. Pinades que 50-60 anys després formen una àrea densa i continua i que estan sotmeses a la pressió dels incendis forestals”.

Tallers de cuina saludable i de proximitat

A banda d’aquesta xerrada de presentació, les Jornades inclouen 4 tallers de cuina temàtics i eminentment pràctics que es realitzaran durant diversos dissabtes i diumenges de matí dels mesos de novembre, desembre i gener. Els objectius dels tallers són: 1) Reflexionar junts sobre la procedència dels productes que comprem i les repercussions socials, econòmiques i ambientals d’aquest fet. Així com dels processos d’elaboració i de l’abús d’embalatge a la indústria alimentària. 2) Experimentar la cuina amb productes de proximitat i de temporada així com, conèixer les propietats dels productes naturals. 3) Oferir receptes pràctiques i atractives 4) Valorar el temps dedicat a cuinar i a menjar. Cuinar junts, menjar junts. 5) Donar resposta als dubtes dels participants del taller sobre alimentació de proximitat i saludable.

Els tallers venen sent impartits i coordinats per Marta Feliu, de Cuina Viva i membre de la Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià. El primer d’estos tallers es va realitzar el passat dissabte 5 de novembre a la cantina de l’IES Serra Mariola, on els assistents van aprendre a cuinar diversos plats a base de verdures de proximitat i de temporada, que posteriorment van poder degustar. El següent dels tallers, dedicat a les llegums, s’impartirà aquest pròxim dissabte 26 de novembre en horari de 9:30 a 12:30 a la Sala d’Actes de la Casa de Ferro i queden poques places lliures. Les inscripcions als tallers es realitzen a l’Oficina de Medi Ambient, al telèfon 673655012 o al correu electrònic [email protected] i les places són limitades. Després de dinar estan previstes visites a productors de la zona.

“Quan em van passar la proposta de fer aquestes jornades a Muro em vaig alegrar i com no, varem tirar avant amb el projecte, ja que casa totalment amb la línia que portem a la Regidoria i considerem que son molts els interessats en aquesta temàtica a la població”, ha remarcat Eli Pérez. L’agricultura forma part de la identitat del poble valencià i més encara a aquestes comarques centrals, on el que predomina és el minifundi, es a dir que resulta estrany trobar una família que no tinga o haja tingut un trosset de terra per a cultivar els seus propis aliments. El que ara cal és reformular els models agrícoles per tal que siguen sostenibles socialment.

Comparteix

Icona de pantalla completa