Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanen que s’aplique l’IVA reduït en les Falles i les Fogueres
EFE / RedactaVeu / València

Les Corts Valencianes han acordat hui per unanimitat que el Consell sol·licite al Govern central la rebaixa de l’IVA actual a un tipus reduït del 10% aplicable als monuments artístics de les festes de les Falles i les Fogueres que se celebren en municipis del País Valencià.

L’acord justifica aquesta petició per “l’excepcionalitat, singularitat i caràcter efímer” d’aqueixos monuments, en el context de modificació de les exigències de la política de consolidació fiscal.

La proposta, debatuda en la comissió parlamentària d’Educació i Cultura, havia sigut plantejada inicialment pel grup socialista, encara que finalment s’ha acordat una redacció alternativa amb el PP i tant Compromís com Esquerra Unida han donat suport.

La diputada del PP Trinidad Miró ha qualificat de “molt bona notícia” la unanimitat aconseguida, que al seu judici “significa el suport de tots” a les festes i tradicions valencianes, i en aquest cas concret el suport al gremi d’artistes fallers i foguerers, que és “admirat en el món sencer”.

Miró ha destacat que els monuments fallers i les fogueres “són obres d’art de gran valor, amb l’element afegit que no es tracta d’un tipus d’art comú que es puga vendre, transformar, llogar o reutilitzar, sinó que és pastura de les flames”.

Ha indicat que en ocasions anteriors s’han plantejat “propostes molt àmplies” referides a festes d’interès turístic internacional, si bé en aquesta ocasió s’han centrat en les falles i les fogueres, que es van veure afectades per la pujada de l’IVA al 21%.

La diputada socialista Cristina Moreno ha explicat que aquesta era la tercera vegada que portaven a Les Corts una proposta perquè es contemplara l’excepcionalitat de l’IVA per al món faller, i finalment s’ha aconseguit donar “una pas importantíssim”, perquè “el que no es fa en Les Corts, no es farà en cap lloc”.

No obstant açò, ha alertat que “la unanimitat de hui ha de seguir a Madrid” i ha considerat que no es tracta d’un “tema baladí” per al món de les Falles i de les Fogueres, doncs l’IVA representa la quarta part del monument, que és el que justifica les festes, i per tant la seua “excepcionalitat és evident”.

Moreno ha assenyalat que el reglament de l’IVA permet excepcions, per la qual cosa ara fa falta una “voluntat clara” i que el PP vote a Madrid el mateix que en Les Corts, on ha seguit el debat en comissió el mestre major del gremi d’artistes fallers.

Per la seua banda, el secretari general del PSPV, Ximo Puig, ja ha anunciat que traslladarà al Congrés dels Diputats aquest acord, i ha demanat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que emplace els diputats del PPCV a donar suport a aquesta excepcionalitat de l’IVA i no actuen amb “un doble discurs”.

“Els diputats del PP valencià tindran, una vegada més, l’oportunitat de rectificar i, aquesta vegada sí, donar suport i defensar aquestes festes valencianes”, ha assenyalat Puig en un comunicat.

Comparteix

Icona de pantalla completa