Diari La Veu del País Valencià
Les festes de Godella es tanquen amb l’espectacular castell
Des que el divendres 8 d’agost es ferira la primera pilota de les semifinals del Campionat de Pilota a llargues Josep Manel Torré i Cepa, les festes de Godella han oferit emocions, rialles, solidaritat, il·lusió, pólvora i molta música. Amb el nostre esport més autòcton es donà el tret d’eixida amb un torneig que s’adjudicà un equip combinat format per Dani, Estiven i Marc sobre Xavi, Enric i Tarín.

Alhora, els fadrins, repartien els ciris per a les processons del Salvador i del Rosari, només unes hores abans de la primera solta i prova de vaques. Enguany, dues penyes taurines s’estrenaven en l’organització dels festejos de bous, La Cuna i Astireu. Ja el dia 14 s’obria el teló oficialment amb la cavalcada i el pregó.

El text de Pedro-Fernando Gálvez va estar interpretat per Antonio de Padua, José Vicente Pérez, Juli Leal –que va exercir també de coordinador– i per Tatiana Prades que va rebre les festes a ritme d’habanera. Poques hores abans, la cantadora, acompanyada pel guitarrista Joanet, oferia un avanç del pregó a la Residència de majors La Saleta amb la participació activa de l’alcaldessa Eva Sanchis i dels regidor de Festes, Hermenegildo Estellés; i de Joventut, Josep Manel San Fèlix.

Per la nit, festa Sopar i ballar del Casal de la Pau va fer front a la pluja que no va impedir que centenars de persones participaren a la festa solidària que comptà amb la col·laboració, un any més, de l’Associació de Comerciants de Godella. L’endemà, les clavariesses de la Mare de Déu de l’Assumpció, visqueren un dels dies més emotius. 50 anys després que celebraren la festa del Rosari, ara, tornaven a col·locar-se la mantilla per desfilar a la processó de les casades. Una de les sorpreses més aplaudides va ser la que eixa mateixa nit donà la Quadrilla Moltes Rises, amb els músics de la xaranga Al-Sandrè al carrer Abadia i que deixava pas al cap de setmana més intens de totes les festes.

Dissabte amaneixia amb l’apertura de portes de l’exposició de trens a escala que durant dos dies rebia desenes de curiosos i aficionats. L’oratge no acompanyà en una de les iniciatives de la Regidoria d’Esports el parc aquàtic que se celebrà a la Piscina d’Estiu Municipal. Per la vesprada, la duta de sant Antoni va ser el prolegòmen d’un dels esdeveniments més populars. Vora 1.800 persones participaren a les paelles organitzades per l’Ajuntament al parc del Molí. Amb arròs es tancà la nit del 16 i amb arròs s’obrí el 17.

Les calderes d’arròs amb fesols i naps congregaren també a centenars de persones acompanyades pels músics de la Banda del Casino Musical de Godella que amenitzaren l’espera. Per la vesprada, els ninots Bailajuegos estrenaren les pequefestes abans de la missa i la processó en honor a Sant Antoni que, tot i no tindre enguany confraria, va estar ben concorreguda. Paral·lelament, els Mamelucs oferien, al Xiringo, la vesprada del Quinto i tapa i el monòleg de Cañi. Dilluns continuà el frenètic ritme d’activitats amb una nova edició del parc aquàtic i la batalla del vi organitzada per la penya Els Moliners, que s’estrenaren en aquestes festes amb un alt nivell de participació i propostes novedoses. Després de la destrellatada guerra, el dinar popular que el col·lectiu va oferir va obrir boca abans del berenar d’abonats. Ben tips i amb les forces carregades, la cursa per l’Horta dels Mamelucs erigí a Inma Chirivella (del Triatló Godella) y a Vicente Guanter en els flamants guanyadors de la caixa de verdures.

Dimarts 19, els menuts van col·locar-se el gorro de cuiner i elaboraren unes suculentes pizzes gràcies a la col·laboració del forn dels Paiportins, la Burra Vella i els grup júnior Som Rent. Encara enfarinats, els castell i els jocs inflables coronaren un dia eminentment infantil per donar pas a la nit dels adults. 900 pans prenyats de pisto i magre varen repartir-se entre els abonats del Salvador i el Rosari. La mascletada nocturna oferida per Vicent Caballer tancà la jornada. De nou la pequefesta, en aquesta ocasió, l’espectacle del Pirata Cor de Llanda va servir per arrancar el dia 20 en què, la Duta del Salvador prengué el protagonisme. L’endemà, la festa dels fanalets va tornar a reunir desenes de xiquets davant una de les tradicions recuperades per a aquestes dates el resultat de la qual el pogueren comprovar els més majors al sopar de jubilats on acabaren el cercavila nocturn els artistes.

Els contrastos de les propostes nocturnes cobriren tots els gustos, a l’antic escorxador tenia lloc la Nit de rock mentre que Apa i la rondalla del Grup de Danses oferien la Nit d’albades. Ja entrats en la recta final, divendres, després de la festa infantil i la ruta dels bars, les comparses de Moros i Cristians encetaven la seua particular festa amb el sopar de germanor i la desfilada informal, aperitiu de la gran desfilada de gala de dissabte. Diumenge 24, dia de Sant Bartomeu, la matinal motera arrancà l’últim i intens dia de les festes patronals al qual no faltà el sobretaules, la mascletada –que enguany llançà Vicent Caballer–, la missa i la processó amb totes les imatges –inclosa la de Sant Sebastià, el patró de Godella–, i l’espectacular castell de Ricardo Caballer amb què es tancaren les festes de 2014.

Comparteix

Icona de pantalla completa