Diari La Veu del País Valencià
Vicent Castillo, premi El Poblet a Godella
El Grup de Danses el Poblet va lliurar, el dissabte, el seu guardó a Vicent Castillo i Bargues per la seua destacada implicació en la vida cultural del municipi.

La quarta edició d’aquest premi va reconèixer la labor que ha desenvolupat durant més de 40 anys una de les personalitats del món de la pintura que, no obstant açò, «tenia vocació de músic».

Així ho va recordar la periodista Empar Marco, qui va exercir de mantenedora de l’acte i va repassar la biografia del «poeta d’allò quotidià», tal com el va definir el crític d’art Francisco Agramunt.

Castillo va nàixer el 5 de juny de 1934 i va compartir pupitre amb grans figures de la música com Antón García Abril. Als 14 anys va començar a treballar en un taller de ventalls, seguint les línies estètiques de Bronchú i Giner. Però no seria fins a 1976 quan faria el pas per a professionalitzar-se com a pintor.

Va ser arran de guanyar el prestigiós –i ben dotat econòmicament– premi de la Galeria Estil. Ja tenia 42 anys però la seua obra anava a créixer de forma exponencial. Pocs anys abans, una visita al seu oncle Balbino Giner García (València 1910 – Perpignan 1976) li havia aportat el coratge suficient per a prendre aqueixa decisió, la necessitat de la qual avalarien els successius reconeixements que anava a arreplegar.

La Caixa d’Estalvis, en 1978 (amb un homenatge al seu oncle); i el seu poble natal, Godella, en 1984 –en la primera edició del Premi de Pintura Ignacio Pinazo– van ser alguns dels reconeixements que el van encastellar com el gran pintor del realisme conceptual, imprescindible en l’art valencià de les últimes dècades. Una de les seues últimes obres, el retrat del Papa Benet XVI, continua exposada en la basílica de la Mare de Déu de València.

A l’homenatge, van acudir familiars del pintor i multitud d’amics que van compartir amb Castillo una vetlada en la qual, la seua pròpia néta, María Fernández, li va dedicar un sol de Bach amb el cello. També li van dedicar diferents albades Josep Aparicio, Apa, Teresa Segarra, i cantadores de l’Escola de Cant; i, dues parelles de ball, li van oferir unes danses abans del lliurament del guardó que va rebre de mans del president del Grup de Danses El Poblet, Apa.

En 2012 es va instaurar aquest singular premi que va reconèixer el seu treball al Taller d’Història Local de Godella. En 2013 va ser a l’escriptor, poeta i filòsof, Vicent Alonso i Catalina, natural de Godella, a qui es va retre homenatge i el passat any, el guardó va recaure sobre Godayla Teatre.

Comparteix

Icona de pantalla completa