Diari La Veu del País Valencià
Godella aprova un pressupost social
Els 10 vots dels regidors del grup de govern, format per Compromís, PSOE, CET i EU, van permetre que Godella aprovara el pressupost municipal per a l’exercici 2016 que ascendeix a 10,7 milions d’euros, mig milió menys que el de l’any passat però un milió més que el de 2014.

«Un text que compleix els mínims», segons van assenyalar els membres de la coalició de progrés. Tots els partits van reconèixer que havien cedit part de les seues aspiracions per arribar a un acord que «prioritza les persones per damunt de cap altra qüestió», segons va afirmar la regidora d’Hisenda, Reme Cataluña. Els dos partits de l’oposició, Partit Popular i Ciutadans, van votar en contra de la proposta per considerar-la irreal i «insuficientment justificats alguns dels capítols d’ingressos».

Els objectius marcats pels quatre partits eren protegir el col·lectiu de persones i famílies més desfavorit, que no minvara la plantilla municipal, iniciar el procés d’actuacions davant les inundacions i no reduir les activitats i serveis que es presten a la població. «Tot això queda garantit amb aquest pressupost –assegurà Cataluña–; hem aconseguit equilibrar un pressupost molt complicat millorant les partides d’emergència social i complint amb els compromisos adquirits en matèria de personal». De fet, el pressupost preveu fer front a la part de la paga extraordinària que es va deduir en l’exercici 2012 al personal de l’Ajuntament. No s’amortitzarà cap plaça i, fins i tot, es crearà una plaça de tresorer/a. També s’ha creat una partida pressupostària per a inundacions, tal com va demanar el veïnat a través del CUMA.

Una altra de les línies roges que s’havia marcat el grup de govern era la de no demanar cap crèdit ni augmentar més el deute per equilibrar el pressupost. «Gràcies a la millora en la recaptació dels ingressos, siga pels impostos que es cobren de manera directa, que han augmentat gràcies a les revisions cadastrals; siga pels impostos indirectes, que també s’han incrementat per un millor comportament de l’economia i l’estímul del mercat immobiliari, hem aconseguit quadrar els comptes», afirmà la regidora de l’Àrea.

Més ingressos
Així mateix, també ha millorat la participació en els tributs de l’Estat i en les subvencions de la Generalitat Valenciana i de la Diputació.

D’aquesta manera, l’atenció a l’ajuda social esdevindrà una de les principals partides de despeses amb un import total de 200.000 euros (120.000 euros per a emergència social, 50.000 euros del programa d’immersió laboral a víctimes de la violència de gènere, 12.000 euros que es destinaran a evitar la pobresa energètica i 10.000 euros per a augmentar la quantitat destinada al Pla d’Ocupació). «Però no serà la major. El deute anual pel pagament del parc de la Devesa suposa un 6 % de les despeses totals del pressupost, més del doble de la quantitat que dedicarem a emergència social», recordà la regidora d’Hisenda que, com a mesura de recaptació i estalvi «per poder afrontar amb millors condicions la sentència del parc de la Devesa, així com les possibles expropiacions que es puguen produir, proposem la remunicipalització d’alguns serveis».

En aqueix sentit, l’Oficina Tributària és el primer servei que l’Ajuntament assumirà, així com la gestió de les nòmines. També s’estudiarà la viabilitat d’absorbir la gestió del subministrament de l’aigua i el servei de neteja dels edificis municipals.

En contra
José María Musoles, portaveu del Partit Popular, va qüestionar que fóra «un pressupost per a les persones» i en posà en dubte la materialització ja que considerà poc fonamentada la capacitat de l’Ajuntament per aconseguir alguns dels ingressos previstos. També aqueixa raó va ser l’al·ludida pel regidor de Ciutadans, Vicente Calatayud, per votar en contra del text.

Comparteix

Icona de pantalla completa