Ferri: “El tancament de RTVV ens ha unit a tots, els del País i els del Regne”

El programa Estira la llengua! de RNA ha parlat amb Frederic Ferri, el primer presentador d'informatius de RTVV que va donar la notícia del tancament

RNA / Andorra

“I ara vaig a donar-los la pitjor notícia que mai haguera volgut donar-los”. Així començava el primer anunci, al Nou24, del tancament de Ràdio i Televisió Valenciana. Ho pronunciava Frederic Ferri, presentador del canal, cap a les 19:45 del vespre de dimarts 5 de novembre. Aquí començava un període convuls a la cadena, un niu de protestes i un canvi de línia editorial sobtat, en què els professionals van començar a dir en antena les coses pel seu nom, sense ombres, i a donar veu a persones o entitats vetades, fins llavors.

Ferri ha explicat a l'Estira la llengua! que en aquell moment se sentia “dolgut, estafat, sentia ràbia, impotència i dolor. Però també molta responsabilitat de dir als valencians el que estava dient-los”. Assegura que encara ara no es creu la notícia del tancament, tenint en compte que aquests dies treballen “amb total normalitat”. Això sí, destaca que “la societat valenciana està responent d'una manera meravellosa”, fent-los costat i donant-los audiències que feia anys que no assolien. És que la situació és preocupant; el País Valencià es quedarà sense ningú que els expliqui què passa als seus pobles, els ensenyi les seves tradicions i que ho faci en la seva llengua. Posa per exemple el darrer capítol de la sèrie de Canal 9 L'Alqueria blanca: “Estàvem veient com es casava Tonet. Com es casava un fadrí valencià de fa trenta anys. Açò qui ens ho ha de donar als valencians?. Qui?!”. Així, sobre les declaracions amb què el president valencià, Alberto Fabra, deia que el tancament és “innegociable” afegeix: “Hi ha alguna cosa que siga innegociable, en esta vida? Que s'assente amb el comité d'empresa, que ens escolte. Nosaltres l'escoltarem a ell. Buscarem vies de solució!”.

Sigui com sigui, aquests dies, Canal 9 no treballa amb normalitat. Treballa amb un criteri informatiu diferent, més transparent i alliberat, que agrada a molts valencians. Com a mostra, l'augment de les audiències mitjanes. “Va ser un canvi espontani”, explica Ferri. De fet, afirma que amb la direcció de Rosa Vidal, que va dimitir en anunciar-se la liquidació de RTVV, ja va haver-hi certa obertura, cosa que va suscitar les queixes d'alguns diputats del Partit Popular. El presentador respon a la situació dient: “El problema és que el Canal 9 no és d'ells, el Canal 9 és dels valencians, és de tota la societat”. I durant aquest temps, a la cadena, s'ha produït el següent: “Hi ha gent que ha abaixat el cap molt fàcilment, altres han protestat i se n'han anat al carrer, altres han protestat i els han fet un 'mobbing' absolutament brutal”.

Sobre aquest 'mobbing', només cal veure que, al febrer, Frederic Ferri va fer declaracions en un documental explicant com Canal 9 estava en disposició d'informar del fatídic accident del metro de València però no ho va fer, seguint les ordres de la Generalitat. Ara, Ferri presenta les notícies al Nou24 a la matinada. En tot cas, Ferri afirma: “Porte vint anys treballant per als valencians i he viscut moltíssimes coses”. I sobre el cas del metro, durant l'entrevista a l'Estira la llengua!, diu que les instruccions eren que la visita del Papa “havia de brillar per damunt de tot” i que havien de mostrar que “València era lo més bonico del món”.

SUBORN” NO; “COETXO”

El control del vocabulari i del tipus de llengua de RTVV també ha sigut marca de la casa, durant la història recent dels mitjans públics. Per exemple, no s'hi podia fer servir l'expressió “País Valencià” o no es podia dir “Serveis Informatius” sinó “Servicis Informatius”. Frederic Ferri explica que, quan es va fundar RTVV, es va crear una direcció lingüística que havia de definir un estàndard de valencià que tothom pogués entendre i “quan va arribar el partit popular, de seguida es van carregar la direcció general de lingüística de la cadena i els lingüistes han tingut unes pressions absolutes”. Ferri en posa “un xicotet exemple:” en l'afer de la trama Gürtel, se'ls obligava a canviar l'expressió “suborn” per “coetxo”, una paraula que no surt ni al diccionari. Aquí i aquí en trobareu vídeos d'exemple.

Amb tot, Ferri considera que s'ha evidenciat que no s'apostava pel valencià “d'una manera clara”. Per mostra, diu que s'han promocionat “bertins osbornes i mars flores” com a “presentadors estrella”. I rebla:” Vol dir-me que ací no tenim artistes, gent i presentadors en la casa, que poden fer els mateixos programes?! Si València és una terra d'artistes!”. I amb sentiment de ràbia diu el següent: “El que passa és que la televisió anava per un altre camí, un camí de pegar grans pilotades en determinades productores pagant una fotracada de bitllets a molts i perdent diners pel camí en moltíssimes històries. I a partir d'allí, arribem als 1.400 milions de deute”. Un deute integrat dins la Generalitat, de forma que RTVV com a tal, ara és una empresa sense deute i que la direcció, ara dimitida, assegura que tancaria l'any amb beneficis.
 

Sigui com sigui, el Partit Popular ja ha iniciat els tràmits a les Corts per tancar l'ens. L'oposició diu que hi ha vies per aturar-ho. Frederic Ferri diu que emprendran “totes les que faça falta” i posa per exemple el recurs d'inconstitucionalitat que volen presentar els socialistes del PSPV per atemptat contra la llibertat d'expressió i contra les senyes d'identitat d'un territori que el presentador del Nou24 defineix com a “comunitat de persones que tenim moltes maneres de pensar”. I curiosament, Ferri diu: “El tancament de Canal 9 ens ha unit a tots. Als de dreta als d'esquerres, als de dalt i als de baix. Als que pensen que aquesta comunitat hauria de ser Regne de València o Antic Regne de València, als que pensen que açò és País Valencià i als que segueixen al peu de la lletra allò que els donen en catequisme a l'escola, que dic jo, que és Comunitat Valenciana”. Diu que a ell li agraden totes tres expressions però, en tot cas, conclou amb una frase contundent: “Si ens maten, ressuscitarem!”. 

Comentaris

anti-PP Alcoi
12.
#9 T'ho torne a repetir...aplica't la norma "com més allunyat del castellà, més valencià" no t'han ensenyat a dir "errada" a escola, puix digues "errada" redéu..."falta" s'assembla massa al castellà, a més de sembla una bafada de castellà que tomba de tos. Vols que parlem de l'IEC? bé, l'IEC només té una mica de cura amb la llengua quan hi mana ERC, quan mana CiU esdevé una màquina d'acceptar castellanismes i no debades ho pots llegir en qualsevol fòrum de gent preocupada per la degradació lingüística, et recomane "el racó català"...de la JQCV no cal ni parlar-ne això tot just hi va nàixer precísament per diferenciar el valencià del català, no pas per recuperar les formes pròpies i presentar-les als acadèmics de la resta de les nostres vessants lingüístiques, d'esta manera que les pogueren coneixer-hi i les acceptaren, ans al contrari sempre hi ha esdevingut una màquina d'acceptar castellanismes "promocionar, vacacions,quadro,barco etc" (pures caguerades lèxiques), de fet la gent que fa les classes del mitjà i del superior són gent ben formada el quals no mai neguen la unitat de la llengua, però si t'apares a parlar amb qualcú d'ells et confessaran que reben unes pressions impressionants (bàsicament, les de sempre "o ensenyes el valencià que jo et dic, o et faig fora de la feina" mafia PP), no els deixen ensenyar formes pròpies, no els deixen treballar tranquils, els botifles se'ns han ficat fins i tot a les nostres institucions lingüístiques i malden per degradar la llengua, inclús a nivell didàctic. Açò m'ho ha confessat una mestra que hi vaig tindre, i és clar, que tu d'açò no has parlat amb cap acadèmic SINÓ(gràcies per la correcció, catanyol, la llengua la fem entre tots) ho sabries i si seguim així, a tot estirar, durem una generació més parlant valencià, la resta parlarà "LELACAD" (LENGUA LEVANTINA ASEMEJADA al CASTELLANO DEGRADADO).
  • 2
  • 3
Agustí Mas Andorra la Vella
11.
Nois, no us baralleu! Veieu, això és el que vol el PP, que entre nosaltres, ens barallem. No estem tots a favor que es normalitzi la llengua? Doncs ja està! I, sobre el valencià de Canal 9, trobo que els mitjans de comunicació en una llengua minoritzada (no minoritària) han de ser un exemple lingüístic per a la població. Parlar com el poble, amb les seves incorreccions, és contraproduent. Quan una llengua estigui normalitzada, serà normal que els mitjans parlin igual que la gent del carrer.

Un altre debat són els localismes i els dialectes. Els mitjans de comunicació els han de recollir, promoure i respectar, però sempre respectant la normativa lingüística. A Catalunya Ràdio i ha una locutora que diu "els jugaors". Molt bé. Però no diu "la lavaora". M'explico?

Una abraçada!
  • 9
  • 0
Ramboide
10.
#3 Difícilment es podria millor el que has dit, hi estic totalmen d'acord. On visc no es pot dirque siga valencià el que parla la gent, s'assembla més a l'andalús, per com ometen la lletra "d" dels participis dels verbs, és com castellà amb accent, algunes paraules en valencià i algunes castellanes valencianitzades.

Podríem afegir més exemples de paraules, noms de coses, que tothom anomena en castellà:
A la "rentadora" l'anomenen "llavaora"; en comptes de "bombeta" diuen "bombilla"; etc.
  • 5
  • 2
adribermudez Alacant
9.
#8 Torne a l'IEC i et deixaré en evidència novament:
Falta
2 1 f. [LC] [AD] Fet de mancar a un deure, a una obligació, a una regla. Cometre una falta contra el reglament. Perdonar una falta. Estar algú en falta. Una falta d’ortografia. Una falta d’impremta. Una falta d’assistència.

A més, em fa gràcia que critiques l'IEC (o, almenys, ho sembla). Si t'haurem de fer acadèmic a tu i tot!! (#ironiaON).

A més, "sinò", va amb accent tancat: "sinó". Et recomane que, abans de criticar el dur treball que es fa des de l'IEC, estudies una mica. La JQCV i jo t'ho agrairem, suposant que saps què és la JQCV.

No tornaré a contestar, no tinc costum de parlar amb murs, també coneguts com a gent intransigent. Adéu!!
  • 0
  • 3
anti-PP Alcoi
8.
#6 bo...aquesta és la definició de l'IEC sobre el terme "promocionar" a més de l'única accepció com sabem tots els aficionats al futbol, "Disputar-se els equips de futbol més destacats dins una categoria, el dret a ingressar dins la categoria superior; cast. promocionar", tret d'aquest context sempre s'ha d'utiltitzar "promoure". Primer d'escriure deuries almenys revisar els teus arguments sinò m'ho poses de collons de mico per deixar-t'hi en evidència.
P.D: s'anomenen errades, no "faltes", això de "faltes" deixa-t'ho també per al futbol ;)
  • 2
  • 2

Comenta aquest article

Publicitat
Publicitat