Diari La Veu del País Valencià
25 anys d’una primera Copa d’Europa històrica del Dorna Godella
El proper 26 de març es compliran vint i cinc anys de la primera Copa d’Europa del Dorna Godella, l’equip de bàsquet femení que portà el nom del municipi a les cotes més altes de l’esport a nivell europeu. I darrere d’aquesta història plena d’èxits, un nom propi: Dolors Escamilla, la impulsora d’un somni que es convertí en realitat.

Tot començà de manera casual, quan les xiques del juvenil del Sagrado Corazón li demanaren ajuda a Escamilla per disputar la fase final del campionat d’Espanya. Gràcies al patrocini de Juan Roig aconseguit per Dolors Escamilla pogueren viatjar i acabaren guanyant el títol. A partir d’eixe moment es va iniciar un camí que finalitzà amb quatre lligues, quatre copes, dos copes d’Europa i una copa del món de clubs FIBA. Tot això sota la presidència d’Escamilla, que va aconseguir el suport de Dorna com a patrocinador principal de l’equip, la qual cosa va transformar el club en un pioner a Espanya i en el més potent del continent.

El regidor d’Esports, Fernando Oliveros, valora aquell primer títol com un esdeveniment que marcà una època: “El bàsquet del Dorna li donà al poble de Godella i al bàsquet femení espanyol un impuls que no tenia. Mai abans s’havia apostat per l’esport femení i aquell triomf va obrir el camí”, afirma.

Dolors Escamilla ens conta els detalls d’uns inicis atípics: “Dorna era una empresa que estava començant i sonava molt fort. Vaig concertar una cita amb José Ramón Guimaraens -el gerent, amb qui encara guarde relació- i em vaig anar a Madrid en autobús acompanyada de Pepa Blasco, la directiva del Sagrado Corazón. Fou una història surrealista, però sempre he defensat que amb il·lusió i esforç es pot aconseguir qualsevol cosa”, comenta.

Amb Escamilla en la presidència i Miki Vukovic com a entrenador arribaren els anys daurats del bàsquet a Godella. Gràcies al patrocini de Dorna es pogueren fitxar les millors jugadores del món. Razjija Mujanovic i Natalia Zassoulskaya eres les grans estrelles, però estaven acompanyades d’un planter de luxe: Anna Junyer, Laura Grande, Rosa Castillo o Paloma Sánchez, entre d’altres.

La lluita de Dolors Escamilla anà molt més enllà de la faceta esportiva i de la gestió econòmica. Es tractava, al cap i a la fi, d’una lluita per visibilitzar els drets de les dones a un món -el de l’esport- en el qual els tòpics i els prejudicis eren a l’ordre del dia a una societat masclista. Tant al front del Dorna Godella com posteriorment al Llevant UD femení, Dolors Escamilla va treballar per defensar la igualtat de gènere i la diversitat sexual, doncs algunes de les xiques eres homosexuals.

De fet, recorda Escamilla, “celebràrem una boda entre dos companyes de l’equip de futbol que va ser tot un èxit. Jo sempre les recalcava que no havien d’amagar-se ni de reprimir-se, perquè tothom té dret a ser com és”.

Aquest proper diumenge es compliran 25 anys d’un èxit que va marcar un abans i un després al bàsquet espanyol i que passejà el nom de Godella per tot el món. Un èxit que no hagués sigut possible sense l’espenta i el treball de Dolors Escamilla, que ho recorda amb alegria i orgull. “Les coses, afortunadament, no funcionen únicament pels diners. S’ha de tindre il·lusió i ganes per traure el treball endavant i transmetre eixa força a les persones que t’envolten”. I així ho va fer ella, impregnant el seu caràcter a un equip històric.

Comparteix

Icona de pantalla completa