Diari La Veu del País Valencià
Arriben a València centenars de cartes de Teodor Llorente
RedactaVeu / València

Aquesta documentació, que quedarà en mans de la família de l’escriptor tot i que estarà a disposició d’estudiosos i investigadors, ha arribat a la ciutat natal de Llorente amb la intermediació que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha portat a terme en col·laboració amb els descendents de l’autor, fundador, entre altres publicacions, del diari Las Provincias, cronista de la ciutat de València i considerat el “patriarca” de la Reinaixença valenciana.

La correspondència ha estat presentada aquest dijous en una roda de premsa celebrada a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània que ha servit també per a homenatjar Juan Teodoro Corbín, per la difusió de la figura i obra del seu besavi i per ser “l’artífex” de la recuperació d’aquesta correspondència i haver contribuït a fer-la possible.

Alhora, la compareixença s’ha aprofitat per a donar a conéixer la iniciativa que des de diferents àmbits s’impulsa perquè l’Ajuntament de València nomene Teodor Llorente Fill Predilecte de la ciutat com a “reconeixement institucional”.

Així ho ha explicat el president d’honor d’ACPV, Eliseu Climent, que ha valorat la “figura extraordinària” del poeta i la seua aportació a la cultura i ha destacat que en la seua difusió “els valencians han d’estar per damunt” de tendències polítiques. Climent ha assenyalat que l’acte d’aquest dijous i les propostes entorn del personatge estan pensades “en sentit unitari” perquè “hi ha temes en els quals s’ha d’estar per damunt del polític”.

D’aquesta manera, ha ressaltat que a la roda de premsa hagen participat la directora general de Cultura de la Generalitat, Marta Alonso, “en representació de la consellera” del ram, Mª José Català; Josep Lluís Domènech, de l’Acadèmica Valenciana de la Llengua (AVL); Jesús Huguet, del Consell Valencià de Cultura (CVC); el vicerector de la Universitat de València (UV), Antoni Arinyo; el professor i especialista en l’obra de Llorente Rafael Roca, i els tres portaveus de l’oposició al consistori valencià, Joan Calabuig (PSPV), Joan Ribó (Compromís) i Amadeu Sanchis (EU).

Eliseu Climent ha lamentat que no haja acudit el vicealcalde i portaveu del PP, Alfonso Grau, tot i que ha sigut convidat “per activa i per passiva”. El president d’honor d’ACPV i Rafael Roca han subratllat l’admiració literària i el respecte que Llorente despertava, fins i tot entre personatges políticament separats del seu conservadorisme, com el republicà Vicente Blasco Ibáñez.

En aquest sentit, Climent, que ha recordat que l’editorial 3i4 va editar “per primera vegada” en 1983 la poesia completa de Teodor Llorente, ha apuntat que fa anys les famílies dels dos escriptors, juntament amb l’entitat que presideix, van reclamar “a Rita Barberá” -alcaldessa de València- i van aconseguir que “s’arreglara el monument” del primer d’ells.

Les cartes originals de Teodor Llorente que han arribat a València són escrits en valencià, de finals del segle XIX i de principis del XX, que el periodista va remetre a autors i intel·lectuals valencians, catalans, balears i de l’Occitània i les respostes que aquestos els van donar -entre els quals hi ha personatges com Narcís Oller, Joan Maragall o Miquel Duran de València-. Els documents es coneixen com ‘cartes llevantines’ i se sumen a altres, anomenades ‘cartes a castellans’ que l’escriptor intercanviava amb altres personatges en espanyol.

Eliseu Climent ha assegurat que es tracta de missives “molt interessants des de tots els àmbits”, tant “des del lingüístic, com des del cultural i el polític” que mostren, com ha indicat també Roca, l’admiració de molts erudits per Llorente, al qual es dirigien com “mestre”.

Alhora, ha explicat que les ‘cartes llevantines’ -incloses les que ara arriben a València- han estat publicades per la Biblioteca Balmes en els anys 1927, 1930 i 1936 -l’última segons Climent i Roca es podria haver editat després, en els anys 40, tot i que es va conservar la data en la qual es va acabar per a evitar la censura franquista-.

En la roda de premsa d’aquest dijous s’ha mostrat una selecció d’alguns dels exemplars i de l’edició feta per Balmes. Les ‘cartes a castellans’, que no han estat publicades fins ara, es recolliran en un quart volum de correspondència de Llorente que pròximament presentarà la Generalitat, com ha anunciat la directora general de Cultura, que ha valorat les accions per “mantenir viva la memòria d’un dels grans” i ha ressaltat que aquesta figura “uneix i reuneix a tots per damunt d’ideologies”.

Els tres portaveus municipals de l’oposició han considerat que Teodor Llorente ha de servir per a “buscar ponts de trobada entre tots els valencians” i han considerat “positius” els esforços per “recuperar una figura fonamental”.

Ribó ha destacat la seua vinculació amb els mitjans de comunicació i ha considerat, després d’al·ludir al tancament de RTVV, que aquestos són essencials “per a fer país”.

Comparteix

Icona de pantalla completa