Diari La Veu del País Valencià
Catalá assigna 3,4 milions en 2014 a centres de música i conservatoris
RedactaVeu / València

Fecemac-CV creu que aquest repunt que incrementa dos milions el pressupost per a l’any pròxim és un avanç de les reivindicacions, a les quals la consellera Mª José Català ha sigut sensible, tot i que aquests centres educatius sense ànim de lucre, que percebien 5,1 milions en 2009, pateixen brutals retallades del 54%, 55%, 34%, 73% i 34% de 2010 a 2014, per la qual cosa les societats musicals i els ajuntaments, dels quals depenen, suporten un desfasament econòmic acumulat de 13 milions que afecta 63 centres, amb 1.200 treballadors i 10.000 alumnes de més de 200 municipis del País Valencià.

Rafael Carbonell, secretari autonòmic d’Educació i Formació, ha assegurat que la Conselleria és “conscient” d’aquest “esforç econòmic” i que “la Generalitat segueix apostant per la col·laboració institucional”, en la comissió d’Educació i Cultura de les Corts Valencianes a preguntes de Juan Soto, diputat del PSPV.

Catalá ha assegurat, sobre la modificació pressupostària de 2013, que “estem en açò” i Manuel Tomás, director de CulturArts, ha afirmat en la comissió d’estudi que “el primer assumpte que Fecemac-CV espera d’aquests passos és que siguen ferms, que vagen en la direcció d’allunyar la incertesa d’aquests centres d’educació musical reglada [no confondre amb les escoles de música, educació no reglada] i es confirme la intenció expressada per la Conselleria de “recuperar en el futur l’impuls pressupostari que permeta mantenir i acréixer la difusió de l’ensenyament de la música”.

La Generalitat Valenciana cobreix entre un 12% i un 20% de les despeses totals d’aquests centres educatius.

Les societats musicals i els ajuntaments fan possible aquesta educació musical evitant al Consell la inversió que suposaria una xarxa pública de conservatoris més àmplia. Fecemac-CV exposarà a Tomás en la pròxima comissió d’estudis les seues propostes i els dubtes que van suscitar les línies mestres que va exposar pel que fa a aquests centres.

Aquestes reunions pretenen recaptar informació precisa de la situació dels ensenyaments musicals al País Valencià per a elaborar i traslladar un informe executiu a la consellera Maria José Catalá. L’objectiu, segons Tomás, és fer una anàlisi profunda d’un model que “responga a les necessitats educatives” i cercar el consens d’acord amb les escoles de música.

Les reivindicacions de Fecemac-CV compten amb el suport del PSPV, Compromís, EUPV i els seus representants polítics, la Federació de Societats Musicals (FSMCV),els sindicats FETE-UGT (Federació de Treballadors de l’Ensenyament) i STE-PV (Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament), la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes de Conservatoris (FAPAC-CV) i la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes (FAPA-Valencia), entre altres.

Així mateix, en desenes d’ajuntaments s’han presentat mocions de suport.

.

Comparteix

Icona de pantalla completa