Diari La Veu del País Valencià
La Fiscalia investiga les adjudicacions ‘irregulars’ de 100 milions de l’EPSAR
RedactaVeu / València

La denúncia signada per la diputada socialista Carmen Martínez es dirigeix de moment contra l’exgerent de l’EPSAR, José Juan Morenilla, i l’exjefe de sanejament, Ignacio Bernácer, tots dos ja imputats en el cas Emarsa.

Se’ls acusa dels presumptes delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics i falsedat documental. La denúncia deixa la porta oberta a l’ampliació a altres responsables del departament com l’exconseller Juan Cotino o l’exsecretària autonòmica Mª Ángeles Ureña que també van intervenir en el procediment.

L’acusació acompanya abundant informació dels contractes (58 referències) i els informes de fiscalització del Síndic de Comptes que adverteixen de la mala praxi. El PSPV considera que la Generalitat ha utilitzat el mecanisme que la llei preveu per a ‘catàstrofes’, ‘greu perill’ o ‘necessitats que afecten a la defensa estatal’ quan s’emmalaltia de causes per a açò.

’Ens trobem que les habituals, i per açò previsibles pluges tardorenques, són les que serveixen de pelegrina justificació per a dur a terme l’aprovació de contractació a càrrec de fons públics eludint els principis de publicitat, concurrència, objectivitat, transparència i en conseqüència, eludint de forma grollera el compliment del qual es disposa en la Llei de Contractes de les Administracions Públiques’, assenyalen en la denúncia.

‘La via excepcional ha sigut emprada com el mecanisme habitual i constant per a disposar de fons públics eludint els mecanismes de control de la contractació amb l’administració i les garanties i exigències d’aquesta’, expliquen en el text.

A més, s’ha incorregut en irregularitats ‘en l’execució dels contractes per a obres o serveis d’emergència i la seua liquidació’. Entre aquestes irregularitats figuren els sobrecostos o l’incompliment dels terminis previstos.

Adjudicacions a dit per quasi 100 milions

Els 58 contractes als quals al·ludeix Carmen Martínez en la denúncia sumen 96 milions d’euros. En diversos casos les xifres que ha pagat la Generalitat per adjudicacions a dit han superat el milió d’euros, i fins i tot en una s’han apropat als 7 milions d’euros. Es dóna la circumstància que empreses investigades en el cas Emarsa i en el cas Gürtel han sigut beneficiades per aquest procediment.

Segons la documentació a la qual ha tingut accés el PSPV l’actual president de Les Corts, Juan Cotino, va signar sis expedients entre 2009 i 2010 per un import de 7,69 milions d’euros, i l’actual presidenta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer altres tres per 10,67 milions d’euros. Els expedients anteriors estan avalats per l’exconseller mort José Ramón García Antón.

Comparteix

Icona de pantalla completa