Compromis i EUPV, contra l'indult a l'exalcalde de Torrevella condemnat per corrupció

Consideren que en el cas d’Hernández Mateo no hi ha cap raó perquè ni es demane ni es done l’indult
18 novembre 2013 01:00h
RedactaVeu / València
 
Oltra recorda que Compromís presentà fa uns mesos una proposició no de llei a Les Corts perquè es traslladara al Congrés dels Diputats la necessitat de reformar la llei que regula els indults per a excloure la possibilitat d’indultar corruptes. La proposició fou rebutjada en el Ple del parlament valencià del passat 10 d’abril per la majoria absoluta del PP.
 
Per a la diputada de Compromís “la llei de l’indult ha de ser una norma mitjançant la qual un govern, amb caràcter excepcional, quan s’ha comés una injustícia objectiva, puga remeiar-la amb una figura de gràcia, però la figura ha de ser emprada a la llum de l’estat de dret”.
 
Per tant, l’indult ha de ser una resolució motivada en què s’excloguen els casos de corrupció i de brutalitat policial, perquè en eixos casos l’executiu estaria indultant gent que ha format part del mateix o ha donat suport al govern o, en el cas dels cossos de seguretat, que són el braç armat de l’executiu.
 
L’indult ha de ser una figura excepcional i no pot ser la ferramenta dels polítics per a indultar polítics, ni pot ser la ferramenta dels polítics per indultar policies, perquè al final qui perd en credibilitat és l’estat de dret. Es crea la sensació en la ciutadania que els polítics són impunes i que poden fer qualsevol cosa perquè després arriba el govern de torn i, després de vàries sentències que declaren la culpabilitat per uns delictes, tot queda en paper mullat perquè arriba un govern i als seus amics els indulta.
 
Segons Oltra “és una vergonya que els diputats del PP hagen firmat la petició d’indult per a Hernández Mateo, i ens preguntem si han firmat la petició perquè saben que el mateix els pot passar a ells d’ací un temps, quan els casos en què estan implicats es resolguen judicialment”.
 
“No té cap sentit que es demane l’indult per a una persona condemnada per corrupció, el que ha de fer és complir la pena. No hi ha en aquest cas cap raó perquè ni es demane ni es done l’indult”, ha conclòs la parlamentària de Compromís.    
 
Esquerra Unida demana al Govern que no es faça el desentés sobre la petició d’indult d'Hernández Mateo
 
La diputada d’EUPV en les Corts, Esther López Barceló, ha anunciat hui que des de la formació d’esquerres “encetarem totes les mesures possibles per evitar que la petició d’indult de Pedro Hernández Mateo, que ha signat la majoria de diputats del PP en Les Corts, aconseguisca el beneplàcit del Govern.
 
“Considerem un insult indescriptible que es demane l’indult a un delinqüent condemnat, que el PP estiga emparant-lo i que a més no tinga cap vergonya de signar eixa petició durant una sessió parlamentària a Les Corts”, recorda. Esquerra Unida anuncia que elevarà un escrit al Ministeri de Justícia signat per tots els diputats autonòmics de Les Corts i del Congrés per evitar que es concedisca aquest indult.
 
López Barceló ha recordat que Pedro Hernández Mateo fou condemnat per la Sala Civil i Penal del TSJ a tres anys de presó per un delicte continuat de prevaricació i a set anys d’inhabilitació. “És inqualificable que la majoria dels diputats del PP estiguen ara donant-li suport, i a més, ho facen de manera tan expressa. Això ens descriu molt bé quina és l’escala de valors que té el PP”, critica.
 
Els diputats d’Esquerra Unida s’han sumat també a la campanya encetada en Change.org per demanar que no es concedisca aquest indult. “Totes les iniciatives són poques per evitar que es cometa una barbaritat com la que pretén el PP”.


 
next