Diari La Veu del País Valencià
Puig: “El valencià és la més important senyal d’identitat dels valencians”
RedactaVeu / Castelló

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha assenyalat que el valencià és “part substancial del patrimoni cultural de la societat valenciana, és la més important senya d’identitat dels valencians i valencianes”. Així s’ha expressat durant l’acte que els socialistes han realitzat a Castelló per a celebrar els 30 anys de l’aprovació de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) per part de les Corts Valencianes.

Una llei que, segons Puig, “va establir l’oficialitat del valencià en l’ensenyament i en el seu ús oficial i normal” al mateix temps que va permetre superar “la prohibició, la marginació, la injustícia de l’unilingüisme i establia la cooficialitat del valencià i el castellà a l’àmbit del País Valencià”.

El màxim dirigent socialista ha considerat que, encara que la llei segueix vigent, després de vint anys de governs del PP a la Generalitat Valenciana s’observa en açò com en tantes altres polítiques “una reculada” que es dóna en l’ensenyament i en l’ús del valencià.

En aquest sentit, també s’ha referit al tancament de RTVV que ha qualificat com “l’última agressió” a l’ús del valencià en els mitjans de comunicació per part del president de la Generalitat, Alberto Fabra, i que ha considerat “una mostra més del menyspreu al que significa l’autogovern, la cohesió territorial i l’ús del valencià en els mitjans de comunicació”. De fet, ha assegurat que “si no tenim un mitjà de comunicació en valencià és impossible que tinga recorregut de futur, per tant tots aquells que estimem la nostra llengua hem de continuar exigint al Govern de Fabra que rectifique i faça possible que RTVV seguisca vigent al País Valencià”.

Per tot açò, ha assegurat que davant aquest fets “és necessari un canvi per a recuperar l’autogovern i donar compliment a la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià”.

Comparteix

Icona de pantalla completa