Diari La Veu del País Valencià
La renda dels valencians retrocedeix fins a nivells de 1999
EFE / Elx

Amb motiu d’una conferència organitzada a Elx per la consultora Gesem, Maudos ha posat de relleu que s’han destruït des de 2008 al voltant de 276.000 empreses, amb una caiguda de l’ocupació del 17,4% amb 3,5 milions de llocs de treball destruïts.

Per al catedràtic i investigador de l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE), aquestes dades són “pitjors” en el cas del País Valencià, on s’ha retrocedit a nivells de 1999 amb una caiguda de l’ocupació propera al 20% i una taxa de desocupació del 28,29% un 2,3 per sobre de la mitjana estatal.

Respecte a l’eixida de la crisi que ha qualificat de “brutal”, ha assenyalat “veure la llum des de molt a dins del túnel” però no significa que s’haja eixit malgrat que “els fluxos econòmics comencen a no anar tan malament”.

Per a Maudos, existeixen diversos factors que expliquen aquest “punt d’inflexió”, com és la recuperació de l’eurozona com a principal destinació de les exportacions, la reducció de tensions financeres després de l’actuació del Banc Central Europeu en 2012, la relaxació de l’austeritat davant el nou calendari fins a 2016 per a complir l’objectiu del dèficit i la devaluació interna per a la caiguda de salaris i majors guanys productius.

Ha destacat aspectes positius de l’economia en l’actualitat com la menor caiguda del consum i la despesa pública i l’augment de les exportacions. Per contra s’ha referit, entre els aspectes negatius, al deute extern, que se situa en 1,7 bilions d’euros, el 166% del PIB.

Així mateix ha assegurat que per a eixir de la crisi i deixar arrere la recessió són necessàries més reformes estructurals, entre d’altres, una reforma fiscal encaminada a augmentar el pes dels ingressos en el PIB, la millora en l’accés al finançament, més recursos per a polítiques actives d’ocupació, foment del R+D+I i suport a la internacionalització i exportació.

Comparteix

Icona de pantalla completa