Diari La Veu del País Valencià
Puig: “Engegarem un nou Canal 9 públic, en valencià i vertebrador”
RedactaVeu / Castelló

El secretari general del PSPV, Ximo Puig, ha destacat l’important paper que va jugar Castelló, amb Les Normes del 32 i el seu caràcter pedagògic i reivindicatiu. En aquest sentit, ha apuntat que “hem de saber d’on venim, on estem i cap on anem”, al mateix temps que ha recordat que “va ser molt difícil muntar aquesta arquitectura que, quan altres coses han caigut, açò no”. Puig ha destacat que amb la campanya que els socialistes valencians estan impulsant “volem posar sobre la taula que després de tres segles, gràcies al PSPV va ser possible que els valencians tingueren la dignitat de tenir la nostra llengua com a llengua oficial” i ha subratllat que “gràcies a aqueixa llei, molta gent jove ja ha sigut educada i formada en valencià i açò és pràcticament un miracle, i ha sigut gràcies a la llei impulsada pels socialistes”.

El líder dels socialistes valencians ha destacat que “no serà fàcil fer una segona modernització, però ho farem des d’un nou govern socialista, perquè l’arbre que plantàrem fa trenta anys, necessita ara moltes més branques”. També ha posat l’accent que “hem tingut en l’àmbit autonòmic presidents de les Corts que no soltaven ni una en valencià, i ara tenim la vergonya d’un president –Alberto Fabra- que no diu ni una en valencià” i ha insistit que “no és possible que es vulga acabar amb el valencià acabant amb la televisió pública de tots els valencians”.

Pel que fa a aquesta qüestió ha apuntat que “no és el mateix aguantar tres segles quan no hi havia concurrència entre diverses llengües que ara, quan hi ha innombrables televisions i és necessari que una llengua minoritzada com el valencià tinga possibilitats de futur”. Per açò, ha incidit que “si tanquen la televisió, dins de pocs mesos un nou govern socialista engegarà un nou Canal 9, públic, en valencià, vertebrador del país i on es respecte aquest país” i ha insistit en la necessitat de tenir “una televisió oberta, plural i de debò en valencià, del principi, al final”.

Finalment, el secretari general del PSPV ha afirmat que “podem parlar de futur perquè sabem quin és el nostre passat i ens omple d’orgull i ens honra, i ho podem fer de tots, no al servei de la egolatria d’un partit”. En aquest sentit, ha apuntat que “quan algun de l’esquerra o de la dreta ens situa d’un costat o d’un altre, només hem d’anar als orígens per a demostrar el que hem fet”, per açò, “aquest 30 aniversari ho hem de viure amb l’ànim de revitalitzar la nostra societat”. Puig ha recordat que “el pacte perquè la llengua estiguera fora del conflicte ho vàrem fer estant en l’oposició i ho vàrem fer convençuts, alguna cosa que la dreta mai fa”, al mateix temps que ha destacat que “si no haguera sigut per la reforma de l’Estatut, ara s’haurien carregat l’Acadèmia Valenciana de la Llengua”.

Comparteix

Icona de pantalla completa