Diari La Veu del País Valencià
Morera i Oltra aparquen les seues intencions per a les primàries
EFE / València

Morera i Oltra han intervingut al Fòrum Europa Tribuna Mediterrània, on han destacat que Compromís serà la primera formació política de l’Estat espanyol que triarà les candidatures en “elecció oberta a la ciutadania” en les primàries, per a les quals encara no tenen data.

En aquest últim aspecte, Oltra ha assenyalat que el calendari de les primàries el marcarà “el temps que necessita el diàleg per a arribar a un acord”, ja que ha reconegut que en la formació hi ha “diferències d’opinió”, la qual cosa veu “sa” perquè si no, serien “monolítics” i açò, ha revelat, no li agrada.

Oltra s’ha mostrat “convençuda” que hi haurà un acord i se celebraran primàries, i ha assenyalat que serà l’1 de gener de 2014 quan començarà a pensar si es presenta o no, ja que considera que qualsevol decisió que prenguera durant enguany “duria mala sort” perquè ha sigut un exercici “horrible”.

Per la seua banda, Morera ha indicat que no fugirà “de cap responsabilitat” i tots els que participen del projecte de Compromís estaran allí on els pose la ciutadania, “siga el primer, el segon, el tercer o el lloc que ens toque”, ha assenyalat.

“El ‘voteu-me a mi i deixeu-me sol’ s’ha acabat”, ha advertit Enric Morera, qui ha agregat que tant ell com Mònica Oltra estaran on les persones que participen en el projecte de Compromís els “situen”.

Durant la seua intervenció en el Fòrum, han advocat per un canvi de model econòmic i democràtic i Morera ha defensat l’engegada d’un “pla d’emergència” basat en la recuperació del deute històric de més de 13.000 milions d’euros que té el País Valencià.

Per a açò, ha defensat que el Govern “faça una quitació” i es “renegocie el deute” perquè, al seu judici, “estem pagant uns interessos desorbitats, d’usura” i “no podem pagar 1.320 milions d’euros sols d’interessos”.

Preguntada per la seua opinió sobre el futur de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Mònica Oltra ha assegurat que confien que les pressions que rep el Consell dels treballadors del sector dels mitjans de comunicació permeta que es “senten a parlar”.

“Almenys que dialoguen, que dialogar és gratis”, ha assenyalat Oltra, qui ha agregat que Compromís seguirà intentant que no es tanque RTVV i ha criticat que s’haja convertit una televisió pública en una “televisió governamental”.

Morera ha destacat els alts costos que suposa tancar RTVV i ha assenyalat que és una decisió que requereix “reflexió” i per açò ha demanat al Consell “sentit comú i consens”.

“Estem disposats a fer esforços i sacrificis i assumir la nostra responsabilitat per a evitar que es faça el que s’ha anunciat”.

Pel que fa al tema de la corrupció, Oltra ha assenyalat que en aquest moment el Codi Penal és molt lleu a l’hora de poder-se defensar dels casos de corrupció i ha reclamat una nova “cultura política i democràtica i que els jutges tinguen més instruments per a combatre la corrupció”.

Segons Oltra, en el fet que més de 40 diputats del PP hagen demanat l’indult per a un excompany de grup condemnat per corrupció -en al·lusió a l’exalcalde de Torrevella Pedro Ángel Hernández Mateo- “es veu clarament que és una lluita entre dos poders, l’executiu i el judicial” i per açò, ha demanat que canvie la Llei de l’indult, que data del segle XIX, i es tracte la corrupció com qualsevol altre delicte.

També ha reclamat que la factoria de Ford a Almussafes, a la qual ha considerat una “gran empresa, motor de l’economia i que necessita el Corredor Mediterrani”, tinga la seua seu fiscal al País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa