Diari La Veu del País Valencià
Una Comissió de la Veritat sobre els desapareguts del franquisme
RedactaVeu / València

La diputada d’EUPV en Les Corts, Esther López Barceló, ha anunciat hui, amb motiu de l’efemèride del 20 de novembre, dia en què va morir el dictador Francisco Franco, que el seu grup parlamentari presentarà una Proposició No de Llei en Les Corts per a que es done suport a la creació en el Congrés dels Diputats d’una Comissió de la Veritat sobre els desapareguts del franquisme, tal i com ha instat l’ONU. “Creiem necessari que s’encete quan abans aquesta comissió i que aquesta reba els suports de quantes més institucions millor, incloent, per descomptat, les administracions autonòmiques”. Esquerra Unida ha posat també en marxa hui una pàgina web per a localitzar i denunciar monuments franquistes als pobles i ciutats del País Valencià.

López Barceló considera que el 20N “hauria de ser cada any un moment per recopilar totes les actuacions que s’han dut a terme per reparar les víctimes del franquisme i planificar aquelles que malauradament encara resta per posar en marxa, que en són moltes”. La parlamentària assegura: “ara estem en un moment irrebutjable, donada la proposta del Comité de Desaparicions Forçades de l’ONU perquè l’Estat espanyol cree una Comissió de la Veritat sobre els desapareguts del franquisme. Per això demanarem en la nostra Proposició No de Llei que Les Corts recolzen aquesta proposta, perquè aquesta comissió siga una realitat, i per fi puguem veure complida la reparació total de les víctimes del franquisme”, explica.

D’altra banda, la pàgina web posada en marxha hui “permet als usuaris fer-nos arribar fotografies de qualsevol símbol o element franquista que detecten. Cal complir la Llei de Memòria Històrica, encara que aquesta es quedarà curta, però que preveu l’eliminació de la simbologia franquista i aquesta web és una eina per a localitzar i denunciar monuments i simbologia residual del franquisme en els nostres carrers”.

Comparteix

Icona de pantalla completa