"Via lliure" al fracking en les comarques del nord

Besalduch (PSPV) denuncia “el doble joc” del PP respecte el fracking i Torró (EUPV) critica l’obstinació del Consell de no trencar amb aquesta pràctica
21 novembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Castelló

La diputada socialista i portaveu d'Energia en Les Corts, Ana Besalduch, ha destacat que hui “tenim de nou males notícies sobre el fracking, ja que el secretari autonòmic va deixar clar ahir en la comissió d'Indústria de Les Corts el doble joc que està seguint el PP amb aquesta qüestió en la província de Castelló”. En aquest sentit, ha destacat que els populars van assegurar expressament que avalaven la documentació que l'empresa sol·licitant dels tres permisos “malgrat el que queda reflectit en l'informe d'experts, que destaquen just el contrari”, la qual cosa suposa que “no denegaren aquests permisos, sinó que engegaran tot el procés administratiu per a fer-los efectius, anteposant així els interessos econòmics a la seguretat de les persones”.

La portaveu socialista d'Energia ha posat l'accent en els alcaldes i portaveus del PP dels municipis afectats en les comarques del nord per aquesta tècnica “han jugat a nadar i guardar la roba, fins que ahir el secretari autonòmic els la va robar i els va deixar nuets davant aquest tema que tant preocupa la ciutadania”. Per tant, ha insistit que “ja no és moment d'enganyar la gent, que ha de saber la posició del PP a favor del fracking, mentre que els socialistes ens oposarem sempre a aquesta tècnica i en 2015 pararem aquests permisos”.

De la mateixa manera, i arran d’allò expressat ahir pel secretari autonòmic, el grup parlamentari socialista ha presentat una petició d'uns informes que té la Conselleria “però dels quals no tenim coneixement”, al mateix temps que Besalduch ha anunciat que preguntaran al conseller Buch en el ple “què significa per a ell assegurar que anava a assumir l'informe de la mesa d'experts de la Diputació”. Així mateix, els alcaldes i portaveus socialistes de les zones afectades han anunciat la convocatòria d'una reunió per a adoptar mesures contundents davant aquesta situació.  

Nul interés” del Consell de donar marxa enrere els permisos del fracking

El diputat i portaveu adjunt d’EUPV en Les Corts Valencianes, Lluís Torró, ha assenyalat que la compareixença en la comissió d’Indústria de Les Corts del secretari autonòmic d’Indústria, Comerç i Innovació, Juan Monzonís, per a donar compte dels permisos per al fracking, “ha tornat a deixar palesa l’obstinació del Consell de no trencar amb aquesta pràctica summament perillosa. El que està fent el govern valencià és seguir donant voltes i voltes, mentre espera la documentació de l’empresa que li permeta així donar-li llum verda”.

Per a Torró, Monzonís “no ha fet més que corroborar el nul interés del Consell de donar marxa enrere els permisos del fracking. Al secretari autonòmic hui no li ha suposat cap problema mostrar-se disposat a concedir eixos permisos”.

El diputat recorda que el PP “ha perdut l’oportunitat de prohibir el fracking com ho ha fet el seu partit a la Rioja. Està perseverant en aquesta perillosíssima tècnica i en un model energètic esgotat, que pot portar conseqüències molt greus de possibles afeccions al medi ambient i a les poblacions de les comarques del nord per la utilització d’aquesta tècnica en els sondejos. Els únics beneficiats seran les empreses que la desenvolupen”.

El parlamentari ha qualificat “d’impresentable que el Consell seguisca sense pronunciar-se clarament, davant les postures ja nítides contra el fracking de la Diputació de València i la de Castelló; i davant l’informe de la comissió d'experts, el qual és molt clar i recomana no donar els permisos pertinents a l'empresa. En aquest informe s'assenyala la feblesa tècnica dels projectes presentats per Montero Energy i el risc per a l'aqüífer del Baix Maestrat del qual s'abasteix la Plana. El PP actua amb un fariseisme sense límits”, ha recordat Torró.

next