Diari La Veu del País Valencià
Rocafort s’incorpora a la Xarxa de Ciutats Machadianes
El Ple aprova presentar la sol·licitud d’adhesió

L’últim ple de l’Ajuntament, celebrat el 26 de març, va aprovar l’adhesió del municipi a la Xarxa de Ciudats Machadianes (RCM), formada actualment per Sevilla, Segòvia, Baeza, Soria i Coillure (França), llocs en els quals el poeta Antonio Machado va nàixer, va viure i va morir. La recentment aprovada incorporació, que va ser presentada i rebutjada en el ple del passat mes de desembre, permet ara tancar el procés que es va obrir al gener de 2014 quan la Corporació va acordar sol·licitar l’adhesió.

“Formar part d’aquesta xarxa cultural implica divulgar un programa comú en una ruta Machadiana de qualitat i propiciarà que Rocafort es convertisca en un altre referent dels qui recorren els escenaris de la vida del poeta per a recordar-ho”, declara Amparo Sampedro. “Rocafort va a ocupar el lloc que mereix i apareixerà per dret propi en els textos que s’estudien en qualsevol nivell educatiu”.

Aquest procés d’adhesió va començar al gener de 2014, quan el ple municipal va acordar sol·licitar a la presidència de la Xarxa de Ciutats Machadianes la seua incorporació. Açò va suposar que la RCM modificara els seus estatuts. Un mes més tard, l’assemblea de la RCM es va reunir de forma extraordinària a Barcelona per a aprovar els canvis necessaris per a la incorporació de Rocafort a la Xarxa i, durant els següents mesos, cadascun dels municipis els va ratificar en els seus respectius plens.

La iniciativa de la inclusió de Rocafort en la RCM s’emmarca dins del treball de l’Ajuntament, associacions i veïns per al reconeixement del poeta a través de nombrosos actes i activitats. Al febrer de 2014, l’Ajuntament i un grup de treball format per associacions i veïns va programar una àmplia agenda que va girar entorn de la seua figura per a commemorar el 75 aniversari de la seua mort, entre les quals van destacar l’exposició fotogràfica Machado a Rocafort, la presentació del llibre ‘Esta pablabra es mía’ com a homenatge d’una vintena de poetes a Machado o l’escultura en la seua memòria, que va ser sufragada íntegrament amb aportacions de diversos col·lectius i ciutadans.

Antonio Machado va viure a Rocafort durant la Guerra Civil espanyola, entre 1936 i 1938, període en el qual va completar la seua obra poètica, assatgística i periodística. “Malgrat el seu abatiment i decadència física, el poeta va accentuar i va culminar ací el que s’ha donat a cridar la seua ‘tercera etapa’ de creació literària; l’etapa del compromís polític fins a les últimes conseqüències. El poeta va convertir l’aparent assossec que li va proporcionar la seua reclusió en Villa Amparo en una creació febril, sobretot en l’àmbit del periodisme i la reflexió social”, afirma el poeta Antonio M. Herrero, membre del grup de treball Machado-75.

Comparteix

Icona de pantalla completa