Diari La Veu del País Valencià
Anàlisi de les promeses de Rajoy: “Arreglarem l’economia en 2 anys”

La Marea / Antonio Maestre.

“Arreglarem l’economia en 2 anys”. Eixa és la sentència de Mariano Rajoy que va eixir publicada en el diari El Mundo deu mesos abans que fóra triat president del Govern. I ja han passat dos anys des que el 20 de novembre el Partit Popular arrasara en les eleccions generals amb una majoria absoluta que li ha permés legislar a força de decrets i passant per sobre del Congrés dels Diputats. És moment d’analitzar si aquella portada en la qual Rajoy prometia la solució de l’economia als espanyols s’ha complit.

Creixement econòmic

A l’interior de l’entrevista publicada per El Mundo al gener de 2011, i realitzada per Casimiro García Abadillo, l’actual president del govern va anar més enllà: “Amb el meu govern hi haurà creixement sòlid i ocupació en dos anys”. Al novembre de 2011, quan Mariano Rajoy va accedir al poder, el creixement econòmic d’Espanya en el tercer trimestre era d’un -0,3% pel que fa a la taxa trimestral. Segons les dades del tercer trimestre de l’any 2013, dos anys després de govern del Partit Popular, el creixement és del 0,1%. Si ens referim a la taxa anual, mentre la caiguda en 2013 és de l’1,2%,, en 2011 quan va accedir al poder era del 0%.

Desocupació i atur

Pel que fa a l’ocupació, la frase en aquella entrevista no pot ser més desafortunada. Absolutament tots els indicadors que es refereixen a la desocupació són molt pitjors dos anys després que Mariano Rajoy arribara a la Moncloa. En els anys de govern del Partit Popular, el nombre total d’aturats ha augmentat en 926.400 fins a situar-se en 5.904.700 segons les últimes dades de l’enquesta de població activa. La taxa d’atur arriba fins al 25,98% i fa dos anys era del 21,52%. Pel que fa a la taxa d’atur juvenil, és alarmant l’ascens i la situació en la qual es troba: el 72,83% dels joves entre 16 i 19 anys estan en l’atur, la qual cosa suposa 12,35 punts d’increment respecte als que hi havia en 2011.

IVA i Garoña

Aquella portada d’El Mundo en la qual Rajoy va prometre que arreglaria l’economia en dos anys tenia, a més, dues mesures ressaltades d’un total de deu que, vistes hui, resulten bastant definitòries sobre els incompliments sistemàtics del govern. En la primera d’elles l’ara president del govern prometia que baixaria l’IVA del sector turístic del 8% al 4%. El que finalment va fer Mariano Rajoy va ser pujar-lo fins al 10%. L’altra mesura anunciada que va aparèixer en aquella portada de gener de 2011 deia que el govern del PP paralitzaria de forma immediata el tancament de la central nuclear de Garoña. Cosa que va tornar a repetir mesos després de forma molt explicita. “Amb el PP en el govern, Garoña no es tancarà”. No seria fins al juliol de 2012 quan es publicara en el BOE el cessament definitiu de la central nuclear.

Aquesta informació ha sigut publicada a La Marea. Traducció: La Veu del País Valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa