Diari La Veu del País Valencià
El jutge acusa de falsedat comptable la cúpula del Banc de València
EFE / Madrid

En l’acte, el magistrat diu que considera necessari que els imputats presten declaració per a explicar “la diferència de càlcul de provisions” entre els comptes aprovats i revisats i el realitzat per la inspecció del Banc d’Espanya.

La llista d’imputats està encapçalada per l’expresident del Banc de València José Luis Olivas i per l’exconseller delegat de l’entitat Domingo Parra, que ja figuraven en eixa condició en la peça principal que instrueix Pedraz i en alguna de les altres nou querelles per presumptes irregularitats en el banc que ha admés a tràmit fins ara.

La resta dels imputats són els consellers Antonio José Tirado, Celestino Aznar, Agnès Noguera, Manuel Olmos, José Segura, María Irene Girona, María Dolores Boluda, José Luis de Quesada, Silvestre Segarra i Pedro Muñoz i l’auditor Miguel Monferrer.

Pedraz ha acordat les imputacions a petició de la Fiscalia i basant-se en un informe de la Intervenció General de l’Estat (IGAE), datat el passat mes d’agost, en el qual s’estudiava la documentació analitzada pel Banc d’Espanya sobre les seues activitats de supervisió de l’entitat des de l’any 2007.

Així, l’acte assenyala que els informes d’inspecció del supervisor respecte als estats financers de l’entitat a 30 de setembre de 2008 ja esmentaven “nombroses deficiències en la gestió de risc del crèdit”. Aquestes es referien, concretament, a la presa de decisions amb l’objecte d’evitar el traspàs de saldos a la qualificació de dubtosos i la indeguda qualificació comptable de molts d’ells, i estimava un dèficit específic de provisions de 177 milions.

“Vol dir açò que resulta pertinent i necessari ampliar la inicial imputació de falsedat comptable a l’exercici anterior a l’acabat el 31 de desembre de 2010”, assenyala el jutge, que afegeix que tant si el càlcul del Banc d’Espanya és correcte com si el “efecte negatiu en resultats” és fins i tot superior a l’assenyalat, els consellers i l’auditor “hauran de donar explicacions”.

D’altra banda, Pedraz ha admés a tràmit una nova querella contra antics responsables del Banc de València i de Bancaixa, entre ells Olivas i Parra, per un presumpte delicte d’apropiació indeguda en relació amb el desviament de fons de l’entitat a societats de l’empresari alacantí Ramón Salvador.

Comparteix

Icona de pantalla completa