Diari La Veu del País Valencià
Joan Garcés, el director més longeu del món, rep la medalla d’or del CVC
RedactaVeu / València

Joan Garcés Queralt (18 d’abril de 1914, Benifairó de les Valls, València), el director més longeu del món en actiu amb tres World Record Guinness, ha rebut hui el Diploma i la Medalla d’or del Consell Valencià de Cultura (CVC) per la seua trajectòria, de mans de Santiago Grisolía, president d’aquesta institució consultiva i assessora de la Generalitat Valenciana a la qual han acudit nombroses personalitats del món de la cultura i de la política.

El músic valencià de 99 anys va aconseguir l’últim dels seus rècords amb la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una selecció de 110 músics d’alt rendiment de 18 a 28 anys provinents de totes les comarques del País Valencià, al Palau de la Música de València el 14 d’octubre de l’any passat.

Garcés manifestava en els dies precedents el seu nerviosisme davant l’homenatge i romania un instant en silenci però una vegada recuperava l’alè agraïa a tothom aquest reconeixement que li arriba a cinc mesos de complir 100 anys. La seua edat, no li impedia recordar que va tenir oportunitat de parlar amb Zubin Mehta el passat dia 15 a Llíria, 34 anys després (1979) d’haver-lo saludat en ocasió del 75º aniversari de la Unió Musical de Llíria de la qual va ser el director durant diversos anys.

Joan Garcés signa en el llibre d’honor del CVC

Hui, no obstant açò, ha delegat en el seu fill major Joan Garcés els agraïments perquè sabia que li anava a ser impossible pronunciar paraula per l’emoció. En les seues paraules, ha tingut un record per als grans mestres valencians Palau i Iturbi i ha destacat el paper social de la música, moment en el qual ha fet referència al Sistema Nacional d’Orquestres de Veneçuela de José Antonio Abreu.

Santiago Grisolía, ha recordat en el seu discurs “els nivells d’excel·lència” de la pràctica musical i ha volgut estendre l’homenatge “a tots els músics valencians, i especialment als seus directors, com Joan Garcés, que trobem al capdavant de les orquestres i les bandes més prestigioses” del món. A més, ha assegurat que “si algun dia ens veiem amb forces i ànims per a difondre una ‘marca València’, una marca d’autèntic prestigi, els músics valencians, hauran d’ocupar un lloc destacat en la llista dels nostres valors més evidents”.

Josep Francesc Almeria, president de la FSMCV, ha manifestat la seua admiració per Garcés com a músic i ha destacat la seua trajectòria professional i vital. Davant la fortalesa i passió del mestre per dirigir ha expressat la seua predisposició per a “fer realitat aquest desig” i aconseguir “el quart rècord Guinness”.

Comparteix

Icona de pantalla completa