Èxit del Museu Vila Romana de l’Albir de l'Alfàs del PI

7 juliol 2016 01:00h
El Museu Vila Romana de l’Albir, el primer a l'aire lliure de la Comunitat Valenciana, s'ha convertit en una visita més que obligada en el panorama cultural d'àmbit autonòmic. L'enclavament alfasí, que el passat mes de maig va inaugurar l'ampliació de la seua zona visitable afegint a les termes una nova estada absidiada anomenada ‘oecus’ que, al seu torn, ha sigut dotada de la seua pròpia passarel·la perquè puga ser contemplada i gaudida per tots i, d'aquesta manera, comprendre d'una manera més fidedigna com era la vida i el dia a dia dels primers habitants del que avui és l'Alfàs del Pi.
 
Aquesta va ser l'última de les millores que des de fa anys es vénen implementant en aquest important museu i que ha permès que “les visites, durant el primer semestre de 2016, s'hagen elevat fins a prop de les 6.000, la qual cosa suposa un increment de més del deu per cent respecte al mateix període de l'any anterior” tal com explica la regidora de Cultura de l'Ajuntament de l'Alfàs del Pi, Mayte García, qui afig que, “des que es va obrir, en el mes d'abril de l'any 2011, 40.000 persones han passat pel Museu Vila Romana de l’Albir que, a més del seu indubtable i enorme valor patrimonial, ha servit com a escenari d'altres esdeveniments culturals com ara concerts de música clàssica o les visites teatralizadas, que s'organitzen perquè els visitants puguen comprendre d'una manera més clara i en primera persona com era la vida dels habitants de la zona en l'època en la qual les termes i la vila estaven en la seua màxima esplendor”.
 
Una missió, la pedagògica, que s'ha vist enormement reforçada durant l'abril del passat any 2015 quan es va inaugurar, coincidint amb el quart aniversari de l'engegada del museu, la sala d'audiovisuals on, de manera permanent, “s'exposen 45 peces de rellevant valor, que han sigut descobertes en les excavacions realitzades des de 2008”. L'obertura d'aquesta ampliació fa ara més d'un any va permetre acostar aquesta important instal·lació cultural als més xicotets ja que “ens va permetre celebrar xarrades, cursos i tallers per a grups d'escolars que han visitat el museu i s'han transformat per unes hores en arqueòlegs”, abunda García. Una oferta que es complementa amb “les guies de realitat augmentada que estan disponibles per a tots els visitants i que van convertir al Museu Vila Romana de l’Albir en un centre pioner en l'ús d'aquestes noves tecnologies i la seua adaptació museística”.
 
De cara a aquest estiu de 2016, el Museu Vila Romana de l’Albir tornarà a convertir-se en un dels encalves principals de la vida cultural alfasina i en escenari de diverses activitats incloses en el festival ‘Estiu festiu’. La primera d'elles serà el pròxim dia 15 de juliol quant tindrà lloc una visita teatralizada que es repetirà el dia 12 d'agost. Les dues començaran ambdues a les 20.00 hores. El dia 23 de juliol, el Museu Vila Romana de l’Albir acollirà un concert de música de cambra a partir de les 22.00 hores. El preu d'entrada a aquestes activitats serà de tres euros i els menors de 16 anys podran gaudir de la visita guiada de manera gratuïta.

next