Diari La Veu del País Valencià
L’Alfàs del Pi i Covarrubials s’agermanen per al desenvolupament d’activitats culturals
L’Alfàs del Pi i Covarrubias han formalitzat la seva unió signant un protocol d’agermanament que es concretarà en un programa cultural i artístic comú, les primeres activitats es podran gaudir el proper any. En presència de l’ambaixador de Noruega a Espanya, Aleg Skaara, l’alcalde de Covarrubias, Óscar Izcara, i l’edil de Seguretat Ciutadana, Dona i Igualtat de l’Alfàs, Genoveva Tent, van ratificar aquest cap de setmana el document que acredita la unió entre ambdues localitats.

Aquesta aliança sorgeix, precisament, arran del vincle que tots dos municipis tenen amb Noruega. En el cas de Covarrubias, els noruecs senten un afecte especial per la seva princesa Kristina, la filla del rei Haakon Haakonsson ‘el vell’, que al segle XIII va viatjar a Espanya per casar-se amb Felip, infant de Castella i germà del rei Alfons X el Savi. La princesa no va poder suportar viure tan lluny de la seva terra i la malenconia va poder amb ella. Les seves restes descansen en la Col·legiata de Sant Cosme i Sant Damià de Covarrubias, que cada any visiten més d’un miler de noruecs, molts d’ells a través del camí de peregrinació de Sant Olav.

Mentrestant, a l’Alfàs del Pi resideix la segona colònia de noruecs més gran del món. Si bé és cert que són 2.500 els noruecs empadronats, es calcula que viuen més de 8.000. Les xifres són contundents i parlen per si mateixes: el Club Noruec Costa Blanca, amb més d’un miler de socis, va celebrar el 2015 el seu 45 aniversari. Però a més, a l’Alfàs del Pi hi ha dos centres educatius noruecs, tres residències noruegues per a gent gran, tenen la seva Església pròpia a l’Albir i l’únic Centre de Voluntariat que el Govern noruec ha obert fora de les seves fronteres. Una ciutat que cada maig 17 commemora el Dia Nacional de Noruega com si fos la seva pròpia festa nacional, celebració que s’ha convertit en una jornada singular de convivència entre les dues cultures.
“Aquest agermanament es sustenta en la vinculació de tots dos municipis amb Noruega i es plasmarà en la realització de tot tipus d’actes culturals”, ha declarat Genoveva Tent. “Ja s’ha constituït una comissió d’agermanament per anar perfilant les accions musicals, teatrals, expositives i artístiques que es desenvoluparan conjuntament entre els dos municipis”, ha afegit.
Els contactes entre els dos municipis es van iniciar al 2010 amb la visita d’una delegació burgalesa a l’Alfàs del Pi. Un parell d’anys després, representants de l’Alfàs del Pi van assistir a la inauguració de la Capella de Sant Olav i des de llavors les col·laboracions han estat constants.

La signatura del protocol ha coincidit amb la celebració de ‘Notes de Noruega’, el festival internacional de música organitzat per la Fundació Kristina de Noruega, que ha comptat amb la participació de la Coral Polifònica L’Alfàs Canta, primer acte cultural de l’agermanament.

Comparteix

Icona de pantalla completa