La Veu a la Nit d'Escola Valenciana

Enguany es va celebrar a la comarca del Camp de Morvedre, a la localitat de Canet d'en Berenguer
24 novembre 2013 01:00h
Redactaveu / Camp de Morvedre

La Nit d'Escola Valenciana es celebra cada any arreu del territori del País Valencià per celebrar que la lluita per la nostra escola, per la nostra cultura i per la nostra llengua està més viva que mai. Enguany, la localitat escollida va ser Canet d'en Berenguer, una localitat costanera situada a la comarca del Camp de Morvedre. A més, es va fer coincidint amb el 30 aniversari del naixement de la Llei d'ÚS i Ensenyament del Valencià (LUEV), com va fer també l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) els dies 22 i 23 d'aquest mateix mes amb el simposi: El Valencià, present i futur.

La Veu del País Valencià va assistir en condició de convidat a una gala on, com a excepció, no destacaven els polítics que enarboren la llengua i la cultura com a bandera, ni cap representació pública acostumada a aquest tipus de reconeixement. Ahir era la nit de la gent invisible que tot ho fa possible. La nit d'Escola Valenciana guardona aquells que fan de la defensa de la seua llengua una activitat quotidiana, la gent senzilla que, sense aparéixer contínuament als mitjans de comunicació, fan un treball silenciós en favor d'uns drets que constantment són xafats i menyspreats. I aquest és el gran secret d'Escola Valenciana, l'acostament a les escoles, a l'usuari de la llengua que és qui, en definitiva, la sent seua i la fa servir cada dia en la seua activitat diària.

Enguany els guardonats van ser Adela Costa, per la seua trajectòria individual en defensa de la llengua des de les aules; el guardó a l’Ús Social del Valencià per als CEIP Rei En Jaume,  CEIP Ramon y Cajal de Xirivella i CC Sant Cristòfor Màrtir de Picassent, que han aconseguit línies en valencià tot i l'oposició del govern i gràcies a sengles sentències aconseguides amb la inestimable ajuda d'Escola Valenciana i el guardó extraordinari al Grup d’Estudis del Medi Murbiter grup que des de fa molts anys lluita per rescatar la tradició cultural de la comarca del Camp de Morvedre. A més, vam poder gaudir del grup muixeranguer del Camp de Morvedre que posà els pèls de punta els assistents amb unes arriscades figures.
 
Treballadores i voluntàries d'Escola Valenciana

Com es fa patent, són premis que destaquen el treball ben fet, la constància, l'exigència dels drets que ens corresponen com a poble. Però a més, és important destacar els treballadors d'Escola Valenciana, molts d'ells voluntaris, que són els que fan possible tot açò. I ho fan amb un entusiasme que contagia a qui té la sort de compartir una estona amb ells, a qui, com en aquest cas nosaltres, tenen la sort de ser testimonis directes de l'aferrissada defensa que executen de la nostra escola i, per extensió, de la llengua i la cultura dels valencians i valencianes. Aquesta sinergia que es va produir ahir, que volem destacar per damunt de la representació institucional allà present, és el secret de la senzillesa que cal per aconseguir coses importants i sempre amb una actitud positiva i una motivació sense límits.
 

Des de La Veu del País Valencià volem obviar els que sempre apareixen i retre merescut homenatge als que treballen amb el silenci mediàtic com a bandera. Ells són els protagonistes actius que fan possible que, encara hui, podem gaudir d'un marc possible en valencià. Escola Valenciana està jugant un paper cabdal en la defensa i manteniment de la nostra llengua i la nostra cultura, i ho fa amb la inèrcia de qui defensa allò que estima. Hui és, indiscutiblement, una de les entitats que més fa en favor de la nostra escola, del nostre valencià i per això necessita de l'ajuda (que el govern li nega) de tot el món per continuar amb tan important empresa. Per tant, si no volem esperar que aparega el nostre Ben Gurion particular, hem de continuar, entre tots, fent Escola Valenciana.

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next