Diari La Veu del País Valencià
Olivicultors palestins intercanvien experiències amb valencians
RedactaVeu / València

La visita, que està tenint lloc durant aquesta setmana, està emmarcada en el projecte de CERAI ‘Promoció del dret a l’alimentació i una vida adequada de les famílies en la regió de Nablus enfortint la sostenibilitat de l’olivar (2012-2014)’, el qual compta amb el finançament de l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID).

La població beneficiària directa del projecte està integrada per olivicultors/es i les seues famílies en els tres municipis de Jama’in, Asira Al Qibleyeh i Zeita, en el sud de la regió de Nablus, Nord de Cisjordània. L’olivar, a més de ser el cultiu més important de la regió, és símbol de la identitat del poble palestí i de la resistència contra l’ocupació.

De mitjana el 20% de la població es dedica a l’agricultura i un gran percentatge de les famílies depenen únicament de la producció d’oli d’oliva per al seu manteniment. La producció olivarera està perjudicada per sequeres, alts costos de l’aigua, falta de programes d’extensió agrària, la presència i l’expansió dels assentaments israelians i els atacs per part dels colons.

Per a posar en funcionament soluciones a través del projecte es tenen previstes actuacions a diferents nivells: augmentant la disponibilitat hídrica, fomentant les estructures associatives i formant els agricultors en tècniques agrícoles agro ecològiques.

El projecte inclou la construcció i rehabilitació de cisternes per a la recollida d’aigua de pluja i de murs de contenció, així com el condicionament i la introducció de tècniques per a la conservació i disminució de l’erosió del sòl. Es fomentarà el desenvolupament d’una agricultura sostenible i valoritzada, basada en la bona gestió i optimització dels recursos naturals i la millora de l’accés al mercat local, així com suport i foment de la producció ecològica.

Per a aconseguir tot l’esmentat, el projecte dóna molta importància a la formació de les famílies beneficiàries en tècniques productives sota un enfocament agroecològic i en els principis cooperatius i de solidaritat.

L’objectiu de la visita a València és que els olivicultors de Palestina puguen intercanviar experiències amb els productors del País Valencià, de manera que a la seua volta puguen adoptar les tècniques i les bones pràctiques que consideren transferibles i potencialment profitoses.

La delegació està formada per vuit persones: cinc agricultors de les poblacions beneficiades, dos tècnics del soci local PARC i un tècnic del Ministeri d’Agricultura de l’Autoritat Palestina.

Comparteix

Icona de pantalla completa