Diari La Veu del País Valencià
Es venen mandarines i taronges tardanes com a valencianes
RedactaVeu / València

La Unió de Llauradors denuncia l’existència de mandarines i taronges tardanes a granel, etiquetades com a valencianes, en els lineals d’alguns supermercats, encara que és del tot impossible a causa del seu calendari de recol·lecció.

S’etiqueten per exemple com a mandarines de la varietat ‘Ortanique’ amb origen València -com es pot observar a la fotografia- encara que el seu tacte moll i la falta de peduncle fa pensar que procedeix d’un altre país, si es té en compte que la seua època normal de recol·lecció se situa entre finals de febrer i principis de maig, en el millor dels casos, segons l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA).

A més de no complir els requisits d’etiquetatge sobre l’origen del producte, cal destacar una falta de qualitat gustativa evident que fa que la fruita no tinga les condicions adequades per a la seua comercialització, sense entrar en l’elevat preu amb què s’està oferint als consumidors.

En eixa mateixa cadena de supermercats, també s’observen taronges de taula, etiquetades literalment com ‘Lane Late/València Late’, d’origen València –tal com apareix a la foto- que tampoc reuneixen, presumptament, les condicions d’etiquetatge pel que fa a l’origen del producte. Cap de les dues varietats hauria d’estar, en teoria, en els lineals especificades com a valencianes pel seu calendari de recol·lecció, la qual cosa, per tant, pot obeir al fet que la seua procedència siga del Con Sud.

La Unió va traslladar el dimarts aquests fets a la Conselleria d’Agricultura perquè emprenga les accions oportunes, ja que és de la seua competència el control i la inspecció dels productes agraris. Per a la Unió, aquests fets suposen, presumptament, la vulneració de la Llei 1/2011, de 22 de març, de l’Estatut de Consumidors i Usuaris del País Valencià, a més d’una actitud comercial que perjudica greument els interessos dels productors valencians i també un possible frau al consumidor.

La Unió insta la Conselleria a verificar aquestes denúncies i a aplicar, si escau, el previst pel que fa a infraccions i sancions sobre frau i engany als consumidors, segons estableix el Decret 114/2012, de 13 de juliol, del Consell, pel qual es regulen les infraccions, el procediment i la competència sancionadora en matèria de defensa dels Consumidors i Usuaris.

La Unió advoca perquè es tallen d’arrel aquestes pràctiques davant el temor que es generalitzen i afecten al correcte desenvolupament de la campanya, a causa d’ofertes de cítrics amb una qualitat tan ínfima, o que li vulguen donar al consumidor gat per llebre.

Comparteix

Icona de pantalla completa