Diari La Veu del País Valencià
‘Abraçada’ al riu Xúquer
RedactaVeu / Alzira

L’estat actual del Xúquer i l’Albufera, la pressió dels lobbys econòmics i els canvis legislatius d’última hora amenacen el futur dels nostres recursos

Xúquer Viu ha organitzat, en col·laboració amb Escola Valenciana, per a aquest dissabte 30 de novembre, una abraçada al Xúquer al seu pas per Alzira. Els participants es concentraran a les 12 del matí al Pont de Ferro d’Alzira i des d’eixe punt organitzaran una cadena humana, que com a primer objectiu vol unir els dos ponts d’Alzira. En acabar l’abraçada tornaran al Pont de Ferro on es llegirà el manifest i alguns cantants de la Ribera acompanyaran amb les seues cançons.

Notícies recents, com la pèrdua d’un 60% del cabal del Xúquer en les últimes dècades, el fet que l’Albufera es trobe en els seus nivells més baixos o les esmenes introduïdes pel PP a última hora en la Llei d’Avaluació Ambiental que permetrien autoritzar nous transvasaments al Xúquer sense cap acte legislatiu addicional, suposen una clara amenaça per al futur del riu.

L’esborrany del nou Pla de Conca del Xúquer, en exposició pública fins al 7 de febrer, i les últimes notícies preocupants sobre la possibilitat de fer transvasaments amb acord entre posseïdors d’assignacions d’aigua i al marge de les Confederacions i de les Comunitats Autònomes, justifiquen sobradament aquest acte.

El Pla del Xúquer dista molt de complir la Directiva Marc de l’Aigua, consolida la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, obri la porta a un nou transvasament des de Cortes o des d’Antella, no garanteix uns cabals ecològics adequats per al Xúquer o per a l’Albufera i discrimina els abastiments de la Ribera, als quals se’ls nega una concessió pròpia.

Per això, Xúquer Viu està redoblant els esforços en defensa del Xúquer, tenint en compte que el Pla es troba sotmés a informació pública fins al proper 7 de febrer. En aquest sentit, el proper 14 de desembre tindrà lloc una jornada sobre el Pla de Conca amb la participació de totes les parts interessades a la ciutat de Sueca.

Comparteix

Icona de pantalla completa