Investigadors de la UPV estudien com reduir el consum de combustible en els cotxes

Els estudis realitzats han estat publicats a les revistes Applied Thermal Engineering i Applied Energy
1 febrer 2013 01:00h
Europa Press / València
 
Segons ha explicat l'investigador Vicente Dolz, en les calderes d'una central tèrmica es generen gasos a temperatures molt elevades que s'aprofiten per a produir electricitat en una turbina. Actualment, esta tecnologia, amb diferents fluids de treball, s'està explotant per recuperar energia calorífica de processos industrials, generalment processos amb forns on es desaprofita molta energia tèrmica. Hi ha algunes empreses que ja comencen a oferir equips per a motors de locomotores i vaixells.
 
En automòbils, diferents universitats i empreses de tot el món "estan estudiant quina seria la millor solució per a este tipus de cicles". "Sembla que BMW és la capdavantera, de fet, tenen un demostrador, anomenat Turbosteamer, que probablement començaran a explotar-lo a partir del 2015", ha apuntat Dolz.
 
Els investigadors de l'Institut CMT-Motors Tèrmics de la UPV defineixen una metodologia per a l'estudi dels cicles Rankine i de com es pot arribar a una solució tecnològica viable a partir de l'estudi de les diferents fonts de calor disponibles en un motor. A més, exemplifiquen l'esmentada metodologia mitjançant un estudi d'estes fonts en diferents punts de funcionament d'un motor de camió i proposen com haurien de ser els diversos cicles optimitzats per a estos punts.
 
Dolz ha explicat que intenten demostrar que estos cicles "serien una solució tecnològica viable per a millorar el rendiment dels motors actuals". "En un motor podem fer el mateix que a les centrals perquè es produeix una gran quantitat de calor que acaba desaprofitant-se. El nostre objectiu és poder aprofitar-ho. Volem generar un cicle a escala, bé per a produir electricitat o bé per a moure una màquina expansiva que estiga acoblada a l'eix del motor i li proporcione una potència addicional", ha afegit.
 
En disposar d'esta energia extra, es podria reduir la quantitat de combustible que crema el motor mantenint la mateixa potència mecànica.

next