La Ribera abraça el Xúquer

Centenars de persones s'han concentrat aquest matí a Alzira per abraçar el Xúquer convocats per Xúquer Viu i Escola Valenciana
30 novembre 2013 01:00h
RedactaVeu / Alzira
 
Posteriorment, els assistents han retornat al Pont de Ferro on el president de Xúquer Viu, Roger Pons de Sumacàrcer, ha llegit el Manifest de l'Abraçada. Elvira Mondragón, de Cullera, ha llegit el poema La bellesa del riu que el poeta alzireny Ibn Jafaya va dedicar al Xúquer fa més de mil anys.
 
Finalment, els cantants de la Ribera Néstor Mont, d'Algemesí, Josep Didac, de l'Ènova i Toni de l'Hostal, de l'Alcúdia, han interpretat canços dedicades al Xúquer i als seus ponts de ferro. Els membres de l'organització AEMS-Rius amb vida han col·locat una exposició de rius ibèrics amb vida al Pont de Ferro.
 
En la concentració han participat els diputats autonòmics Lluís Torró d'Esquerra Unida i Juan Ponce de Compromís. També han assistit els coordinadors comarcals, Jordi Mayor (PSPV), Diego Gómez (Compromís), Asensio Garcia i Felipe Hernández (EU), així com diversos regidors d’Alzira i d’altres municipis de la comarca, a més del president d’Escola Valenciana de la Ribera, Joan Cortés de Sueca i representants d'Equo.
 


 
La concentració que portava per lemes ‘No a un Pla de Conca que condemna el riu’ i ‘El Xúquer és nostre i el volem viu’ denunciava que en les últimes dècades, el riu, ha perdut un 60% del seu cabal, l'Albufera es troba en els seus nivells més baixos i a sovint el riu es queda sec a l'assut de Cullera -entre Sueca i Fortaleny- quan encara falten 14 km per a la seua desembocadura. Sobreexplotat a la Manxa Oriental, sense cabals ecològics, ambicionat per lobbys poderosos al sud, el seu futur està en perill. I a més hem contaminat els nostres aqüífers amb nitrats i pesticides i ara, que hem d'abastir-nos amb aigua del Xúquer, ens neguen una concessió pròpia.
 
Finalment, s'han repartit al·legacions al Pla de Conca entre els assistents i s'ha anunciat que el pròxim 14 de desembre Xúquer Viu organitzarà una Jornada sobre el Pla de Conca a Sueca, amb participació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i representants dels regants de la Ribera, de Xúquer Viu, Fundació per una Nova Cultura de l'Aigua i membres de grups ecologistes i d'Albacete.


 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next