Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva presenta en FITUR la Ruta dels Borja
Xàtiva va aprofitar l’aparador de FITUR a Madrid per presentar la Ruta dels Borja, juntament amb 8 poblacions més. Es tracta d’un itinerari avalat per l’Agència Valenciana de Turisme, i que pretén donar a conèixer tot l’extens llegat i patrimoni vinculat a la família Borja al llarg del territori valencià. L’alcalde Roger Cerdà va recordar que a Xàtiva van néixer les dues persones que van portar el cognom Borja «a les més altes cotes de poder del Renaixement». Per això, Cerdà va demanar «recuperar el prestigi» i «posar en valor adequadament» la figura dels papes Borja als quals va lamentar que la «llegenda negra» hagi maltractat. En aquest sentit, va valorar la unió de les noves poblacions valencianes perquè «tragués a la llum tota la petjada borgiana de les nostres ciutats». Cerdà va agrair poder col·laborar amb altres municipis, «especialment, amb València, Gandia i Canals».
L’alcalde de Xàtiva va recordar que Alfonso i Rodrigo de Borja, els papes Calixto III i Alejandro VI, són els dos únics papes espanyols. «No hi ha una altra ciutat fora d’Itàlia que hagi tingut dos fills en el tron de Pedro», va remarcar Roger Cerdà. A més va glossar la figura de Calixto III com a religiós i diplomàtic, que va resultar ser clau per resoldre el Cisma d’Occident. Va assegurar que Alejandro VI «està considerat el valencià més influent en la història de la humanitat».
Respecte a la Ruta Borja, Cerdà va assenyalar que permitirà conèixer el tresor de la Seu de Xàtiva, que reuneix nombrosos obsequis del mateix papa Alejandro VI, el retaule de Santa i altres obres pictòriques renaixentistes, les restes de la capella dels Borja, la col·legiata, el mateix Castell de Xàtiva, la plaça del Arcediano o la plaça de Aldomar «on se situa la casa natalicia d’Alejandro VI».
L’alcalde va agrair poder anar de la mà «en aquest viatge apassionant amb altres pobles conlos que compartim l’ADN borgiano». «Hem d’anar plegats i compartir esforços en la tasca d’enaltiment dels Borja, una família sense el paper de la qual no es pot explicar la història d’Occident i que és part de la cultura valenciana que ha tingut més transcendència per al món sencer», va concloure.
Estel Morente, en el Festival Nits al Castell
A més a més, l’Ajuntament de Xàtiva va presentar ahir, en el marc de la fira turística, la XX edició del Festival Internacional «Nits al Castell», que es desenvoluparà entre l’1 i el 22 de juliol. L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va destacar l’esforç fet aquest any per tenir el cartell tancat per presentar-ho en FITUR atès que el festival es planteja com un atractiu turístic per a l’estiu. La regidor de Turisme, Mariola Sanchis, va presentar als artistes: Estel Morente, Iván Ferreiro, Silvia Pérez Cruz i el grup català Manel, que precisament obriran el dia 1 de juliol el festival. El dissabte dia 8 serà el torn per a Estel Morente, que posarà el toc flamenc. El 15 de juliol, actuarà l’ex dels Pirates, Iván Ferrero, que està de gira presentat el seu nou disc «Casa» i tancarà el festival el dia 22, la cantant Silvia Pérez Cruz. L’objectiu de l’Ajuntament de Xàtiva és atreure nous públics per a la ciutat.

Comparteix

Icona de pantalla completa