L’Ajuntament demana 150.000 euros a Diputació per completar la restauració del Puig

La Junta de Govern aprova sol·licitar altra subvenció per restaurar i exposar a turistes i públic en general l’important col·lecció ceràmica de Sant Onofre

La Junta de Govern de l’Ajuntament de Xàtiva ha aprovat hui la sol·licitud d’una subvenció de 150.000 euros a la Diputació de València per finançar la novena fase de la restauració de l’ermita gòtica de Santa Maria del Puig. La subvenció s’emmarca en el capítol que l’ens provincial destina a obres de restauració per a la conservació de béns immobles que posseïsquen valors històric i artístic o d’interés local. L’alcalde Roger Cerdà, en el marc de la passada romeria cívica anual al promontori, es va comprometre a completar les obres de restauració al llarg de la present legislatura.

El primer edil afirma que “tenim el compromís per part del president de la Diputació de València – Jorge Rodríguez – que atendrà aquesta petició i que, per tant, podrem començar les obres en els propers mesos. Des de l’equip de govern, treballem de forma intensa per la recuperació d’una de les joies del nostre patrimoni”.

Per la seua banda, el regidor de Cultura i Patrimoni Artístic, Jordi Estellés, també ha fet una valoració positiva d’aquesta iniciativa. Per a Estellés, “es tracta d’un compromís electoral de les forces del Pacte de Sant Domènec. Hem de consolidar l’ermita del Puig com a un referent patrimonial, turístic i mediambiental, tal com ens comprometérem amb la ciutadania i amb els col·lectius que impulsaren aquesta reivindicació”, conclou el regidor.
Segons indica la memòria elaborada per l’arquitecte municipal, la nau principal de l’edifici està completament estabilitzada, per la qual cosa aquesta fase se centrarà en la reconstrucció de la volta d’accés, així com en la construcció de cobertes de la resta del conjunt d’edificis. La intenció del consistori és que els treballs de restauració es completen al llarg de la legislatura vigent.
Concretament, les actuacions pendents que s’integren en aquesta fase consisteixen en la recuperació dels murs de la casa de l’ermità, la finalització de l’entrebigat del forjat, el cobriment de la sagristia i l’edifici annexe i la reconstrucció de la volta de creueria del pati d’accés.
En les fases anteriors s’han realitzat altres accions consistents en l’adequació del camí d’accés a l’ermita així com l’apuntalament de l’edificació per assegurar tota l’obra, evitant que quede alguna zona inestable en el recinte. Iniciats els treballs d’apuntalament, es va procedir al muntatge d’una bastida tubular al llarg de tota la façana amb la finalitat d’atirantar els murs mitjançant cablejat i tensors. També s’han realitzat actuacions en els paraments verticals de murs, restaurats amb morter en les zones més deteriorades.
Restauració de la col·lecció ceràmica de Sant Onofre
D’altra banda, la Junta de Govern també ha donat llum verda a la sol·licitud d’una subvenció de 20.000 euros a la Diputació de València per a la restauració de la col·lecció de retaules ceràmics de l’església del convent de Sant Onofre, una de les més importants i vistoses de la ciutat de Xàtiva, composta per més de 400 taulells del segle XVIII. Totes aquestes obres, de titularitat municipal, es troben dipositades en diferents espais de l’edifici del col·legi de l’Immaculada, encara que cap d’elles en el seu lloc original. L’objectiu de la seua restauració és preservar-les per al futur i possibilitar la seua exposició al públic en condicions adequades.

El regidor Estellés explica que una de les principals actuacions consistirà en “la restauració dels panells ceràmics de la capella de Sant Pasqual, que varen ser desmuntats durant la Guerra Civil per evitar la seua destrucció però que es varen reposar de manera incorrecta. Ara els tornarem a la seua disposició original per tal que recuperen tota la seua esplendor”.

Segons es desprén dels informes tècnics, les obres requereixen un tractament general de neteja de morters i de restes de materials adherits, consolidacions puntuals i reintegracions cromàtiques i volumètriques. Per apreciar correctament els diferents conjunts de taulells, caldrà omplir els vuits amb 200 taulells de 20x20cm, en grisalla per tal de diferenciar-los fàcilment dels originals. Els panells restaurats es fixaran sobre un suport adequat i modulat que permetrà la seua manipulació i exposició sense afectacions negatives.

Es tracta d’un conjunt d’obres d’alt valor patrimonial que incrementaran substancialment l’oferta artística que ofereix l’edifici. Actualment, tant per la seua ubicació com pel seu estat de conservació, es fa necessària una intervenció de conjunt que detinga els processos de deteriorament i retorne les peces al seu estat original.

Així doncs, una vegada finalitzada la intervenció i instal·lats els diferents panells en els suports més adequats, s’ubicaran en diferents àmbits de l’església de Sant Onofre, acompanyats amb material explicatiu divers, per tal que el públic puga gaudir de les obres al llarg de la visita a l’edifici.

Comparteix

Icona de pantalla completa