Diari La Veu del País Valencià
Xàtiva presenta el programa JOOP, Jove Oportunitat
Aquest matí, la regidora de Joventut, Lena Baraza, ha presentat en roda de premsa el Programa JOOP, Jove Oportunitat. Es tracta d’una experiència pilot llançada per l’Institut Valencià de la Joventut (IVAJ). Aquest programa promou la realització de tallers d’assessorament i motivació per a joves amb baix nivell de formació que han abandonat els estudis sense completar el Batxillerat ni la FP. La regidora ha estat acompanyada per la formadora del programa, Berta Fabra.
Es tracta d’un curs intensiu, de dos mesos, en què l’objectiu és donar una motivació i orientació a joves d’entre 16 i 21 anys que no treballen ni tenen cap d’aquests títols, batxiller o formació professional o que han abandonat prematurament els estudis. Baraza explica que “són joves que no han pogut tenir l’oportunitat de continuar els estudis, de vegades per la situació que han pogut viure en la seva privada, ja siga per l’entorn, o per alguna situació emocional que hagen pogut patir. I bé, la nostra tasca com a institució és poder fomentar que aquests joves puguen tenir un desenvolupament personal i professional, que els ajude a tenir una vida totalment normalitzada, és a dir, amb una professió i amb possibilitat de independitzar-se. Aquest primer taller que estem desenvolupant a Xàtiva va començar el passat divendres, dia 20, a la Casa de Cultura i estan participant 10 joves”.
Els tallers seran finançats pel Fons Social Europeu-Iniciativa d’Ocupació Juvenil i comptaran amb professionals de la pedagogia i monitors i monitores amb experiència en el ‘coaching’ de joves. La regidora afirma que “des de la Regidoria de Joventut tenim especial interès per a possibilitar que tothom puga desenvolupar-se i per això aprofitem l’oportunitat que ens va donar l’IVAJ per començar aquest programa”. Xàtiva és la segona ciutat de la Comunitat Valenciana que posa en marxa aquesta iniciativa.
En els tallers JOOP, joves amb molt baix nivell de formació i sense feina, potser desmotivats i sense una idea clara de com sortir de la seua situació, rebran assessorament i orientació ( ‘coaching’) en grup i també de manera individualitzada per donar un gir radical a la seua forma d’afrontar la realitat: personal, social i laboral.
Des d’un enfocament integral, cada jove participant reflexionarà sobre el seu projecte de vida per, a continuació, definir el seu projecte professional, que es concretarà en un itinerari personalitzat, a seguir des de l’endemà al seu pas pel taller.
Els tallers JOOP estan organitzats per l’IVAJ, a través d’ajuntaments o mancomunitats que vulguen participar activament en la dinamització i seguiment del programa en el seu municipi. Per a aquesta experiència pilot s’han seleccionat 19 poblacions, distribuïdes per tot el territori amb vista a l’extensió en l’aplicació del programa a 2017.
A més, en coordinació amb l’entitat local, la Conselleria d’Educació i amb el SERVEF, l’IVAJ seleccionarà els i les joves participants, que hauran d’estar inscrits en el ‘Sistema Nacional de Garantia Juvenil’.
La iniciativa va néixer a França amb les denominades Escoles de la Segona Oportunitat i, atesos els seus bons resultats, el Fons Social Europeu-Iniciativa d’Ocupació Juvenil (FSE-IEJ) dóna suport ara la seua implantació a Espanya.
Després del pas pel taller, l’IVAJ expedirà un certificat d’assistència. Però els tallers JOOP són “educació no formal” i no un curs de “qualificació professional”, pel que no hi ha ni assignatures ni exàmens ni llibres i el que es busca és que cada participant descobrisca el camí per millorar la seua qualificació i les seues expectatives de trobar feina de qualitat i sostenible en el temps.
Cada jove va a visitar diverses ‘Empreses d’Acollida’ en estades molt breus (d’una a tres jornades), convivint amb professionals de sectors (famílies professionals) diferents. L’objectiu és que el jove adquirisca una visió global del mercat laboral, des del qual realitzar, de manera fundada, l’opció personal per una via professional o una altra.

Comparteix

Icona de pantalla completa