Diari La Veu del País Valencià
El PP vulnerà la Constitució en vetar la compareixença de Camps a Les Corts
EFE / València

El TC anul·la la negativa de Les Corts i els ordena que adopten una altra resolució respectuosa amb la Constitució.

El citat grup va demanar a la Taula que tramitara les seues peticions de compareixença de l’expresident i de l’exconseller d’Economia Gerardo Camps, així com els exdirectors de la Ciutat de les Arts i les Ciències Jorge Vela i José Manuel Aguilar.

EU pretenia que explicaren el funcionament de les relacions entre la Generalitat i l’Institut Nóos, però la Mesa de la Cambra va decidir no admetre a tràmit aquestes sol·licituds, argumentant que ja no ostentaven, en aquell moment, les responsabilitats per les quals se’ls reclamava.

Contra aquella negativa, EU va acudir al Constitucional i ara el tribunal ordena a Les Corts a “retrotraure les actuacions al moment anterior a gener de 2012 i adoptar noves resolucions respectuoses amb el dret fonamental vulnerat”, el de la participació política.

L’alt tribunal assenyala que la decisió de no admetre aquelles peticions de compareixença impugnada, “en efectuar una interpretació inadequada dels preceptes reglamentaris aplicables”, va lesionar els drets fonamentals emparats per la Constitució.

El ponent de la fallada, el magistrat Juan Antonio Xiol, considera, junt amb la majoria del tribunal, que la decisió de la Cambra recorreguda es va fundar “en una comprensió restrictiva de les possibilitats de sol·licitud de compareixença davant les Comissions Permanents”.

El TC considera que, en contra del pretés per la Mesa en emparar-se en el seu reglament, és contrari a la Constitució pretendre prohibir la compareixença d’alts càrrecs quan aquests ja no ocupen aquests llocs.

Pretendre una “prohibició genèrica” sobre les compareixences d’exalts càrrecs suposa fer una interpretació del reglament de la cambra contrària a la Constitució i el que ella imposa sobre “les possibilitats de control de l’acció de govern”.

Açò inclou “la compareixença de persones que, àdhuc no ocupant en eixe moment el càrrec corresponent, puguen ser consultades sobre decisions que van adoptar o van executar en l’exercici d’una funció pública”.

Aquesta restricció, afig el TC, “no pot veure’s compensada, com es defensa en les resolucions impugnades, amb la possibilitat que compareguen aquelles autoritats o càrrecs públics als quals en eixe moment corresponga la responsabilitat en la matèria”, és a dir, els actuals ocupants dels citats llocs.

La sentència del TC, dictada per la Sala Primera, compta amb el vot particular discrepant del magistrat Andrés Ollero.

Comparteix

Icona de pantalla completa