Diari La Veu del País Valencià
El Consell Valencià de Cultura torna a Algemesí
L’última vegada que el Consell Valencià de Cultura es va reunir en sessió plenària a Algemesí va ser en el 2005. Es pot dir que aquell any començava una relació especial i molt profitosa. Les festes de la Mare de Déu de la Salut encara no havien sigut declarades Bé d’Interés Cultural. Li faltaven cinc anys per a ser-ho. I sis per a ser declarades Patrimoni Immaterial per la UNESCO, el reconeixement més important que un esdeveniment cultural pot rebre al món.

Es pot dir sense faltar gens a la veritat que els informes que aleshores va elaborar el Consell Valencià de Cultura van ajudar, i de quina manera, a aconseguir-ho. Per això la visita d’este dilluns, per a celebrar la sessió plenària oberta a tots els veïns del poble, ha sigut com una mena de buscat retrobament, que s’ha volgut fer coincidir exactament amb el mateix dia en què ara fa cinc anys les festes de la Mare de Déu de la Salut van ser declarades Patrimoni de la Humanitat. Era també un 28 de novembre. El de 2011.

L’alcaldessa Marta Trenzano ha rebut a la porta de l’ajuntament els membres del Consell i el seu president, Santiago Grisolía, i els ha acompanyat fins a la sala on el Consell s’ha reunit en sessió ordinària per a tractar les diferents qüestions i informes que les comissions de treball havien portat per a l’ocasió.

El ple ha aprovat dos informes per a la declaració de BIC de la Diablessa i l’Oriol d’Orihuela, elaborats per la Comissió de Llegat Artístic, i dos informes més de la Comissió de Promoció Cultural: un sobre l’Avantprojecte de Llei de l’Horta i l’altre sobre el Pla Especial de l’Entorn del Jardí Botànic i la Porta de Quart de València. També ho ha fet amb un sobre el futur Centre Cultural de Bombes Gens i amb l’últim de l’ordre del dia, un informe sobre els Drets dels Xiquets.

El ple, a proposta del conseller José María Lozano, ha volgut guardar un minut de silenci per la mort de l’alcaldessa de València, Rita Barberà, i al mateix temps, a proposta del conseller Vicente González Móstoles, reconéixer l’Ajuntament actual pel tractament exquisit que ha donat al decés. En acabar el ple, la sessió s’ha obert als membres de l’Ajuntament d’Algemesí i als veïns del poble. L’alcaldessa i Santiago Grisolía han intercanviat discursos. L’alcaldessa ha anunciat el començament del procés per a declarar BIC la plaça de bous de la vila, a proposta del plenari de l’Ajuntament, i el president del Consell Valencià de Cultura ha tornat a recordar que la institució està al servei de totes les institucions.

Els presidents de les comissions del CVC han explicat en públic, un a un, els temes que porten entre mans i la manera que tenen de tractar-los.

Al final de l’acte el Consell Valencià de Cultura ha anat a visitar el Museu de la Festa i a la basílica de Sant Jaume, que és el centre neuràlgic de les celebracions de la Mare de Déu de la Salut i el cor del poble, ja que va ser bastida de dalt a baix amb l’esforç de tots els algemesinencs.

Comparteix

Icona de pantalla completa