Diari La Veu del País Valencià
El PSPV porta a Brussel·les el problema de l’aigua de la Ribera
RedactaVeu / Brussel·les

El PSPV continua treballant per a solucionar el problema de contaminació de l’aigua per al consum humà a la comarca de la Ribera. Així, el secretari general del PSPV de de les comarques centrals, José Luis Ábalos i càrrecs públics locals, alcaldes i regidors de la Ribera Alta i la Ribera Baixa, s’han desplaçat a Brussel·les per a mantenir diverses reunions sobre el tema.

L’expedició del PSPV, al costat de l’eurodiputat Andrés Perelló, ha exposat davant les autoritats europees el problema de contaminació de l’aigua d’ús domèstic que pateixen aquestes comarques i ha denunciat la inacció per part, tant de la Generalitat Valenciana com del Govern Central, davant la situació que viu la ciutadania.

Així, han mantingut reunions amb responsables de les unitats d’Aigua Potable i Depuració d’aigües residuals, amb els de Fons de Desenvolupament Regional i amb els de Compliment de la Directiva de Nitrats, tots ells dependents de la Comissió d’Agricultura i Medi ambient del Parlament Europeu.

Cal recordar que a principis d’octubre, José Luis Ábalos, ja va reivindicar al Parlament Europeu la necessitat de solucionar el problema de l’aigua. En aquella ocasió l’objectiu era conéixer l’estat de tramitació de les propostes per a solucionar el tema dels nitrats de l’aigua a la comarca de la Ribera i es van realitzar les gestions oportunes amb membres del gabinet del Comissari Potocnik per a preparar les trobades que s’han produït amb els alcaldes i portaveus del PSPV de la Ribera.

Els responsables europeus de Medi ambient no veuen en la mescla d’aigua la solució per a acabar amb els nitrats

La sorpresa dels responsables europeus dels Fons Regionals i d’Agricultura i Medi Ambient ha sigut majúscula quan han conegut la pretensió de barrejar aigua potable amb aigua amb nitrats per a baixar la dosi d’aquests, al·legant que s’ha d’evitar la mescla d’aigües perquè açò no evita el problema, a més de vulnerar les directrius europees; ja que la directiva marc de l’aigua no contempla aquesta pràctica, al mateix temps tampoc creuen que s’ajuste a legalitat repercutir el cost de l’aigua als consumidors.

Complint amb la directiva de control, des de la Comissió veuen necessari dur a terme un control del programa d’actuació així com un control epidemiològic perquè adverteixen que cal fer valdre la prioritat que estableix la directiva europea que és assegurar el consum d’aigua potable per a la població. Per si açò no fóra poc també, els responsables europeus, han mostrat el seu malestar per la falta d’informació i transparència en l’ús dels Fons de Desenvolupament Regional destinats a la construcció de la planta potabilitzadora. Des de la Unió Europea creuen que el govern no està fent l’adequat per a atallar el problema de l’aigua amb nitrats i han reconegut que la solució no passa perquè els regants tradicionals del Xúquer es mostren disposats a cedir l’aigua necessària per a atendre les necessitats de proveïment.

La delegació socialista ha entregat al vicepresident del Parlament Europeu, Miguel Ángel Martínez, les més de 10.000 signatures arreplegades entre els veïns de la comarca demanant una solució a la problemàtica de l’aigua.

Comparteix

Icona de pantalla completa