Diari La Veu del País Valencià
XXXIII Congrés Internacional d’Historiadors de Paper visita Banyeres de Mariola
L’Associació Internacional d’Historiadors de Paper ha celebrat el 33é Congrés Internacional a la Universitat de València. S’ha combinat un programa científic d’alt nivell amb visites a arxius i museus de València, Xàtiva, Banyeres de Mariola i Bunyol.

Han col·laborat els ajuntaments de Xàtiva, Bunyol i Banyeres de Mariola i museus com el Valencià del Paper, el Nacional de Ceràmica i Arts Sumptuàries Gonzalez Martí o el de la casa de la Moneda, així com l’Associació Hispànica d’Historiadors del paper. L’Ajuntament de Banyeres de Mariola ha organitzat la visita on han acudit 85 especialistes de 23 nacionalitats diferents que han pogut visitar el Molí Sol i el Museu Valencià del Paper.

El congrés, titulat «La ruta del paper des de Xàtiva i València als països mediterranis i al Nou Món» ha tractat aspectes generals relacionats amb l’estudi d’aquesta matèria, com ara: el desenvolupament tecnològic del paper com a material per a escriure, imprimir, pintar, embalar i altres fins; la invenció de la filigrana i la seua importància per a l’estudi de la procedència, datació i comerç del paper europeu; l’anàlisi, la conservació i preservació de documents com a portadors del nostre patrimoni cultural; i, finalment, les últimes aportacions importants per a l’estudi internacional de la història del paper.
Aquesta trobada ha estat organitzada en col·laboració amb la subdirecció de Conservació, Restauració i Investigació de l’Institut Valencià de Cultura i la Universitat de València. Han participat especialistes internacionals destacats com, per exemple: Anna-Grethe Rischel (presidenta de l’IPH, National Museum of Denmark), Emanuel Wenger & Maria Stieglecker (Austrian Academy of Sciences), Claire Bustarret (IIAC, CNRS-EHESS, Paris), Peter Tschudin (president honorari de l’IPH), Patricia Engel (University for Continuing Education Krems, Àustria), Thais Helena Almeida (Fundação Biblioteca Nacional, Rio de Janeiro), Ozana Hannesch (Museu d’Astronomia e Ciências Afins, Rio de Janeiro), Céline Gendron (Unversité de Montréal), Enami Kazuyuki (Ryukoku University, Japó).

Comparteix

Icona de pantalla completa