Diari La Veu del País Valencià
Brussel·les no té el dret legal d’interferir en el tancament de RTVV
ACN / Brussel·les

L’executiu comunitari està convençut que les autoritats que han pres la decisió de cessar les emissions de Radio Televisió Valenciana “ho han fet amb una gran tristesa perquè ningú a Europa vol veure com televisions regionals són tancades”. Ho ha dit el portaveu comunitari d’Educació, Cultura i Multilingüisme, Dennis Abbot, en declaracions a l’ACN.

Abbot ha recordat que sota els tractats comunitaris la Unió Europea està compromesa a respectar la diversitat lingüística i cultural i la Comissió Europea dóna “tot el seu suport a la diversitat lingüística, no només de les llengües oficials sinó també a les regionals i minoritàries”.

“Malgrat tot nosaltres no podem fer que un estat membre es faça enrere en una decisió, especialment si es tracta una decisió que s’ha pres pensant en termes econòmics”, ha dit en referència a les declaracions del president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra, que assegura que la decisió de tancar RTVV es va prendre perquè no es podia assumir en moments de dificultat econòmica.

El portaveu comunitari ha recordat que la CE “no té el dret legal d’interferir” perquè les polítiques lingüístiques estan sota la jurisdicció dels estats membres. “Que tinguem l’obligació de respectar la diversitat lingüística no vol dir que puguem impedir que qualsevol estat o regió prenga decisions com ara el tancament d’un canal o una emissora de ràdio”, ha dit Abbot. A més, també ha afegit que la CE no pot fer-ho encara que la decisió tinga “un impacte en la diversitat cultural”. “Estic convençut que això pot semblar una bogeria però aquesta és la situació legal”, ha dit.

Preguntat sobre si el govern d’Alberto Fabra hauria de promoure l’obertura d’un nou canal en valencià, Abbot ha insistit que la Comissió Europea no té el dret legal de dir-ho però ha afirmat que “en un món ideal la majoria de la gent diria que és important per les comunitats que s’escolte la seua veu i que la seua llengua es reflectisca en els mitjans de comunicació i que la majoria de la gent diria que és bo tenir aquesta possibilitat en aquesta part d’Espanya”.

“Són moments durs en els quals s’estan prenent decisions dures però reitere que des de la CE ens agradaria veure que els estats estan fent tot el possible per respectar la diversitat cultural i lingüística, que està en el cor de la Unió Europea”, ha conclòs.

Comparteix

Icona de pantalla completa