"Ningú ens pot obligar a parlar en castellà"

Una plataforma cívica ha triat aquesta data per a visualitzar les múltiples vulneracions d’aquests drets que sofreixen els ciutadans valencianoparlants
4 desembre 2013 01:00h
RedactaVeu / València
 
Les entitats ACPV, ACV Tirant, Escola Valenciana, Castelló per la Llengua, Ca Revolta, Confederació Gonzalo Anaya, FAPA-València i Societat Coral El Micalet;  els sindicats A Contracorrent, BEA, CCOOPV, COS, Intersindical Valenciana i UGTPV; i els partits polítics PSPV-PSOE, EUPV, Compromís, ERPV, Els Verds del País Valencià i PSAN  han creat la Plataforma pels Drets Lingüístics al País Valencià (PDL-PV) i han escollit el 4 de desembre com a data per a celebrar el Dia dels Drets lingüístics al País Valencià i visualitzar les múltiples vulneracions d’aquests drets que sofreixen els ciutadans valencianoparlants.
 
Els representants d’aquesta plataforma han presentat un escrit a la Delegació del Govern al País Valencià explicitant la vulneració dels drets lingüístics dels valencianoparlants i han llegit hui un manifest. Aquest mateix document serà presentat a les Corts Valencianes, al Síndic de Greuges, al Consell Valencià de Cultura, a les tres Diputacions valencianes, al Congrés dels Diputats, al Parlament Europeu, a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i a l’Institut d’Estudis Catalans.
 
Així mateix, han presentat el document ‘Què cal fer davant d’una agressió lingüística’, que és un protocol sintètic per a tota la ciutadania que en vulga fer ús.
 
Els documents inclouen els contactes directes de cinc organitzacions a les quals els valencians i les valencianes poden adreçar-se si sofreixen una agressió als seus drets bàsics per motius lingüístics.
 
En la presentació del Dia dels Drets lingüístics al País Valencià s’ha comptat amb el testimoni de Carles Mateu, que va veure vulnerats els seus drets quan va ser retingut per la Guàrdia Civil durant tres hores per expressar-se en valencià fa vora un any. Aquest conductor d’Almenara va haver de sofrir insults i humiliacions verbals per part dels agents que el van retindre, tres denúncies falses que ascendien a 1.000 euros, la retirada del carnet de conduir durant un any i sis mesos de presó per desobediència a l’autoritat. “Aquest ha estat un cas greu d’agressió i discriminació lingüística, és per això que diversos agents socials valencians ens hem unit perquè persones com Carles Mateu tinguen un espai on poder recórrer per donar-li suport i per solucionar qualsevol vulneració dels drets lingüístics de la ciutadania valenciana”, ha expressat Vicent Moreno, un dels membres d’aquesta iniciativa.
 
 
ACPV
 
Acció Cultural constata l’augment de casos de discriminació lingüística, això és, de ciutadans que pateixen algun tipus de discriminació o maltracte per parlar la llengua dels valencians. Casos que signifiquen un incompliment de la llei, ja que el valencià és llengua cooficial al País Valencià i, per tant, tots els ciutadans tenen el dret d’usar-lo i de veure respectat aquest ús.
 
La causa d’aquesta discriminació és, d’una banda, la manca de respecte per la llei i per les persones per part de qui discrimina i, d’una altra, la complicitat si més no per passiva per part de les institucions –autonòmiques i estatals- per no fer front a aquesta greu situació i garantir (com és el seu deure) la igualtat de tots els ciutadans i el compliment de la llei. I més encara quan una part important dels responsables dels casos de discriminació són representants públics, bé membres de les Forces de Seguretat de l’Estat, bé funcionaris en una plaça d’atenció al públic: tant els uns com els altres haurien de ser capaços d’atendre en les dues llengües oficials del País Valencià, perquè és de llei i perquè és de justícia.
 
És per això, amb l’objectiu de complir la funció que haurien de complir les institucions, que entitats, sindicats i partits ens hem aplegat en la Plataforma pels Drets Lingüístics per a oferir als valencians i valencianes el suport jurídic i social que no reben per part ni del Govern valencià ni de la Delegació del Govern espanyol.
 

 

Descargas

next