Diari La Veu del País Valencià
Morella torna a exigir els 1,5 milions de deute que manté la Generalitat
RedactaVeu / Morella

Des del municipi es considera “intolerable” arrossegar un deute que ja supera el 50 % d’un pressupost anual i que se segueix acumulant des de l’any 2006, dificultant en gran manera la gestió municipal i el pagament als proveïdors. Per això, com ja es va anunciar en el ple de fa uns mesos per si no es veien intencions de pagament, ara s’ha tornat a col·locar una pancarta a la façana de l’ajuntament.

L’edil delegat d’aquesta àrea, Amadeu Bordàs, comentava que “els impagaments generen un important desequilibri de tresoreria i asfíxia la gestió dels ajuntaments i, això, repercuteix molt negativament en els ciutadans”. Segons el regidor “la Generalitat Valenciana és el principal problema de Morella, ja que segueix sense pagar i el deute continua augmentant i dificultant la gestió local”. També explica que “l’Ajuntament de Morella està realitzant un gran esforç per pagar als seus proveïdors en el menor termini possible, perquè el deute de la Generalitat llastra qualsevol tresoreria”. Bordàs qualifica l’administració autonòmica “d’irresponsable” i afirma que “haurien de pagar el que deuen, perquè la mala gestió de la Generalitat ja ens ha costat molts diners als morellans i morellanes amb el pagament d’interessos”.

Pla de Pagament a Proveïdors

Cal recordar que a causa dels impagaments de la Generalitat, el consistori es va haver d’acollir al Pla de Pagament a Proveïdors de forma obligatòria i, aquest l’arrossega a pagar 100.000 euros anuals en interessos. A més, la Generalitat acaba d’anunciar que pagarà als ajuntaments mitjançant el Pla de Pagament a Proveïdors per a les comunitats autònomes. Però la veritat és que l’Ajuntament de Morella rebrà únicament 30.500 euros mitjançant aquesta via. Una quantitat que es considera “ridícula”, tenint en compte que el deute ascendeix a pràcticament 1,5 milions. Bordàs també recorda que “els ajuntaments han d’acudir a refinançaments pels impagaments de la Generalitat, com en el nostre cas al Centre Lúdic i Esportiu Jaume I, que malauradament generen uns interessos que no s’haurien de pagar si l’administració autonòmica saldara el deute”.

L’edil morellà conclou que “si Fabra és incapaç de fer front a les seues obligacions i de prioritzar el pagament del deute que està asfixiant els ajuntaments, el millor que pot fer pels valencians i valencianes és anar-se’n”.

Des de fa anys, l’equip de govern de l’Ajuntament envia detalladament a cada conselleria deute pendent, presenta mocions al ple per reclamar les quantitats degudes o realitza accions per exigir els pagaments, com concentracions o col·locació d’una pancarta a la façana de l’edifici consistorial, que hui s’ha tornat a instal·lar. Alhora, durant tot aquest període s’ha traslladat tota la informació al Síndic de Greuges i s’ha informat a altres col·lectius als quals el Consell també deu diners, que aquest prescriu als quatre anys sinó es reclama.

El deute amb Morella, proper als 4 milions

Els impagaments de la Generalitat Valenciana segueixen patint-los nombrosos col·lectius. A Morella, es calcula que es podria aproximar als 4 milions d’euros, una xifra molt elevada tenint en compte que la localitat dels Ports té menys de 3.000 habitants. A més, també cal ressaltar que moltes d’aquestes agrupacions estan sol·licitant crèdits per poder subsistir, que han de tornar als bancs amb interessos. Per això, també s’exigeix ​​el pagament d’aquests interessos de demora.

En aquest sentit, cal recordar que Morella va crear a finals de l’any passat la Mesa Municipal d’Afectats per la Generalitat, la qual està formada per l’Ajuntament, empresaris privats, diferents col·lectius o serveis socials. L’objectiu de la Taula és unir esforços per reivindicar aquestes quantitats pendents de pagament, mostrar la solidaritat amb la difícil situació que travessen els col·lectius i visualitzar la problemàtica per obtenir respostes.

Comparteix

Icona de pantalla completa