Diari La Veu del País Valencià
Un estudiant del Màster en Enginyeria Acústica guanya el Premi a Joves Investigadors de la SEA
Un estudiant del Màster en Enginyeria Acústica de la UPV a Gandia guanya el Premi a Joves Investigadors de la SEA

Xavier Banyuls és natural de Benirredrà

Xavier Banyuls, natural de Benirredrà, és un dels dos guanyadors del Premi Andrés Lara per a Joves Investigadors 2015, que concedeix anualment la Societat Espanyola d’Acústica (SEA). Xavier Banyuls estudia actualment el Màster en Enginyeria Acústica de la Universitat Politècnica de València, en el Campus de Gandia i és Llicenciat en Enginyeria Industrial, especialitat en automàtica i electrònica industrial, també per la UPV. La Societat Espanyola d’Acústica ha reconegut amb aquest premi el seu Treball Final de Carrera d’Enginyeria Industrial, titulat ‘Convertidor Àudio-in Midi-Out en temps real’. La idea del treball va sorgir per a solucionar un problema real que se li presentava com a músic, ja que Xavier Banyuls toca en dos conjunts musicals, el grup de rock ‘L’Arrel’ i la xaranga ‘Aureba’. En realitzar aquest treball, Banyuls va decidir especialitzar-se en Acústica i per açò està cursant el Màster en el Campus de Gandia.

Millorar l’enregistrament d’instruments de vent – metall

El problema que va detectar Xavier Banyuls es donava en la conversió d’àudio a MIDI en temps real. El MIDI (Musical Instrument Digital Interface) és un estàndard tecnològic utilitzat en l’enregistrament musical que permet la digitalització del so i la seua edició en ordinadors o altres dispositius. Segons explica Xavier Banyuls, en els instruments de vent-metall i especialment en els de registre greu, com el trombó, en el procés de conversió de so a senyal digital, el sistema té dificultats per a detectar la freqüència fonamental del so, que és la que aporta la informació sobre la nota que s’està tocant.

Xavier Banyuls no trobava cap sistema que li permetera suplir aquesta manca, per la qual cosa va decidir crear-ho ell mateix: ha dissenyat un connector, plugin (programa informàtic que s’aplica a un altre) d’àudio, que utilitza un algorisme creat per ell mateix i que s’aplica a la conversió d’àudio a MIDI en temps real. ‘L’algorisme basa el seu funcionament en l’anàlisi de l’espectre harmònic de l’instrument; compara els becs de l’espectre i per mitjà d’operacions calcula la freqüència fonamental que determina la nota que s’està tocant. Primer realitza una estimació i després comprovacions per a saber amb quina seguretat és verídic el resultat obtingut’.

El plugin pal·lia a més l’error humà lligat a la interpretació, ‘com el picat de notes, la brutícia del so, el petardeig inicial…’ explica Xavier Banyuls. ‘En els instruments de metall és molt habitual; per açò el plugin incorpora la possibilitat d’incloure un retard que faça possible corregir els transitoris’, afirma l’estudiant. Els transitoris són els sons que es produeixen a l’arrencada i fi de la posada en vibració d’un cos sonor i són molt importants a l’hora d’identificar una font sonora.

Ja són diversos els investigadors del Campus de Gandia que han obtingut el Premi Andrés Lara, entre els qui es compten Francisco Camarena (2004), Romina del Rey (2006), Silvia Adrián (2010), Noé Jiménez (2011) i Iván Herrero (2014).

Comparteix

Icona de pantalla completa