L'historiador valencià Manuel Ardit va morir a l'edat de 72 anys

Membre de l'Institut d'Estudis Catalans, Ardit va ser el primer a oferir una síntesi històrica de la crisi de l'Antic Règim i la Revolució Liberal al País Valencià
10 desembre 2013 01:00h
ACN / RedactaVeu / València

Un dels seus principals mèrits va ser "revisar i matisar les seues tesis a partir de la pròpia recerca i la d'alguns dels seus col·legues" al seu llibre Els homes i la terra del País Valencià, segles XVI-XVIII (1993), segons ha destacat el professor Balcells.

Nascut a València el 2 de desembre de 1941, Manuel Ardit i Lucas era Doctor en geografia i història, havia estat professor d'institut i era professor titular emèrit d'història moderna a la Universitat de València. El seu camp d'especialitat era la història de la població i història agrària, principalment als segles XVIII i XIX, però abastant àmbits cronològics més amplis.

En aquest sentit, la monografia dedicada al Marquesat de Llombai, entre els segles XIII i XIX, és una mostra. L'expulsió dels moriscos l'any 1609 i l'erasmisme i la Inquisició al País Valencià varen ser altres camps d'estudi de Manuel Ardit. 


"Es va moure amb la mateixa perícia en la monografia d'arxiu que en les grans obres de síntesi", segons ha explicat Antoni Balcells. En aquest sentit, l'IEC remarca que Ardit va contribuir a la 'Història dels Països Catalans' (1980) i és autor d'obres com Agricultura y crecimiento económico en la Europa occidental moderna (1992) i Siglo de las Luces. Economía (2007). Manuel Ardit i Lucas era membre de la Institució Valenciana d'Estudis i Investigació, director de la revista Afers des del 1987 i membre del consell directiu de la revista Catalan Historical Review, de l'IEC.

ACPV lamenta la mort de Manuel Ardit i Lucas

Acció Cultural del País Valencià lamenta la pèrdua del que fou director de la revista Afers des del 1987 i autor de nombroses i rellevants obres com Els homes i la terra del País Valencià: segles XVI-XVIII (1993).

Manuel Ardit ha estat considerat un dels millors historiadors valencians per la importància de les seues obres i pel seu incansable compromís amb la història valenciana. La Junta Directiva d'Acció Cultural del País Valencià expressem el nostre més sincer condol a la família per tan sensible pèrdua, estem al vostre costat en tan dolorosos moments.

El professor Ardit fundador també del PSV, el meu adéu, per Vicent Àlvarez

next