10 anys sense Joan Pellicer

3 març 2017 01:00h
L'Ajuntament es suma a l'homenatge anual que organitzarà diumenge la Plataforma pels Pobles de la Safor, a partir de les 9 h, a la font dels Malladars (Mondúver) i prepara la II Setmana Joan Pellicer, dedicada a la divulgació científica. Ródenas anuncia la proposta que el passeig i zones verdes del riu Serpis es denominen "Jardins de Joan Pellicer", en record del gran etnobotànic que ens va deixar fa una dècada.
Data: 03/03/2017

El regidor de Gestió Responsable del Territori, Xavier Ródenas ha presentat hui l’acte d’homenatge a l’etnobotànic, Joan Pellicer que tidrà lloc el proper diumenge 5 de març, organitzat per la Plataforma Pels Pobles de la Safor, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Gandia, mitjançant la Universitat Popular de Gandia i el seu departament. La marxa tindrà lloc fins a la font dels Malladars (Xeraco), al Mondúver, un dels paratges que li agradava gaudir a l’etnobotànic de Bellreguard.

El 2017 es compleixen 10 anys de les pèrdua de Joan, i s’ha considerat important continuar recordant este savi de la botànica i amant de la natura. “Ens queda tot el que ens va ensenyar i ens queda la seua obra; i el seu llegat, una part del qual encara resta per traure a la llum”. També tindrà lloc un reconeixement al vilallonguer Toni Mascarell, membre del moviment ecologista de la comarca que va desaparèixer també poc temps després que Pellicer.
A les 9.00 h. Els membres de la Plataforma han previst una primera quedada al recinte firal de Gandia, per agrupar la gent en cotxes i poder pujar fins el Mondúver amb el mínim nombre de vehicles possibles. A les 9.45 h. els excursionistes quedaran a la font Nova de les Foies. I cap a les 10.45 h. el grup esmorzarà a la font dels Malladars. En acabar, tindrà lloc l’homenatge a Joan Pellicer i Toni Mascarell, al lloc on hi ha un escultura amb un fragment d’un llibre d’ell, obra de Jesús Villaplana.

Setmana Joan Pellicer

Per segon any, des de l’àrea de Gestió Responsable del Territori s’ha programat la “Setmana Joan Pellicer”, vinculada a la divulgació de la ciència i que tindrà lloc en dues setmanes. S’hi faran diverses xarrades que es presentaran pròximament, així com passejades guiades pel riu Serpis. “La Setmana Joan Pellicer és també una bona excusa per parlar del territori i de la seua passió per les Comarques Centrals Valencianes, que ell anomenava Diània”.

Proposta Jardins de Joan Pellicer

D’altra banda, Ródenas ha anunciat que l’àrea de Gestió Responsable del Territori ha proposat que el passeig i les zones verdes del Serpis (a banda i banda del riu, des del pont de ferro de l’IES Maria Enríquez fins el CAI i Casal Jove-Alqueria Laborde) passen a denominar-se “Jardins de Joan Pellicer”. “Es tracta d’un merescut homenatge a la persona que ens va educar en l’estima pel nostre territori”. El regidor de Més Gandia, ha assegurat que la sol•licitud ja compta amb l’informe positiu del consell assessor per a la denominació de carrers i places i està a l’espera de la ratificació a la comissió tècnica-política corresponent.

Joan Pellicer va ser un metge etnobotànic que va dedicar la seua vida a la investigació i la divulgació del patrimoni natural de la Safor i de les Comarques Centrals Valencianes, territori que a ell li agradava definir com Diània. Fruit del seus treballs són els primers llibres que s’editen sobre botànica i senderisme en la comarca: Herbari breu de la Safor, (1991) i Meravelles de Diània: camins, paratges i paisatges de les comarques centrals valencianes (1995), dos autèntics best-sellers editats per la UPG i pel CEIC Alfons el Vell respectivament. Com a professor va impulsar nombrosos cursos i tallers a la UPG, que ell sentia com a casa pròpia, i que va compaginar amb l’excursionisme com a extensió de l’aula.


 
 
 
next