El Xúquer es queda sec

En aquesta ocasió a partir de l'embassament de Tous. La Confederació continua sense garantir uns cabals mínims per a la subsistència dels ecosistemes aquàtics associats amb el riu
10 desembre 2013 01:00h

RedactaVeu / Sumacàrcer.
 
Aquest any la tradicional minva de cabals que deixa quasi sec el riu a partir de Tous, els primers dies de l'any, s'ha avançat al mes de desembre.

Des dels pobles de la Ribera situats en la part alta de la comarca, com són Sumacàrcer i Antella, s'ha alertat sobre el descens de cabal del riu en els últims dies. Es pot comprovar en les fotos preses al riu al seu pas per Sumacàrcer on es pot vore el riu Xúquer quasi sec, amb les fulles grogues sobre el seu llit i fent possible travessar-lo a peu d'un costat a un altre.
 
Es pot comprovar en la gràfica que adjunta Xúquer Viu en la que els passats dies 6 i 8 de desembre, el cabal a l'eixida de Tous ha sigut inferior a 1 metre cúbic per segon, durant distints períodes. Aquesta quantitat que es redueix aigües avall fins a rebre les aportacions del Sellent o de l'Albaida, no garanteix la supervivència dels ecosistemes aquàtics relacionats amb el riu. No seria la primera vegada que amb aquests escassos cabals el riu arribara a assecar-se completament.

 
En l'esborrany del Pla sotmès a consulta fins el 7 de febrer, "es proposa un cabal mínim a Antella de 1'8 m3/segon, pràcticament el doble del que està circulant aquests dies des de Tous. Xúquer Viu considera que aquest cabal és insuficient i proposa un cabal de 3 m3/segon per Antella i també demana que a Tous també hi haja un cabal mínim, també de 3 m3/segon".

Sumacàrcer
 
Es dona la circumstància de que el sistema informatiu que permetia controlar els cabals en distints punts del riu, pràcticament ha desaparegut, i sols a Tous existeix una informació adequada.

L'aforament d'Antella, punt clau en el riu, es troba fora de servei des de fa mesos i no hi ha informació adequada de punts com l'assut de Sueca o de Cullera, a l'igual que a Manuel, que permetia controlar el cabal de l'Albaida.
 
next