Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja al Congrés una iniciativa per revocar el tancament de RTVV
ACN / Madrid / EFE / València

L’encarregada d’expressar el torn en contra ha estat la diputada del PP per Alacant, Macarena Montesinos, qui ha manifestat la seua ‘sorpresa’ perquè els nacionalistes defensen una ‘ingerència’ del govern espanyol en una competència de l’estatut valencià. “Siguen respectuosos amb l’estatut de la meua comunitat”, ha demanat.

Montesinos ha lamentat que “aquells que demanaven el tancament fa un temps ara encapçalen manifestacions en contra del seu tancament” i ha justificat l’apagada en la conjuntura econòmica i en la priorització de l’estat del benestar.

La proposició ha estat llegida pel diputat socialista i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig. Representants del comitè d’empresa de Ràdio Televisió Valenciana, alguns diputats en Les Corts Valencianes i membres de la Unió de Periodistes Valencians han estat presents al Congrés.

L’oposició qualifica el tancament d’autoritari i recentralitzador

Durant la lectura, Ximo Puig ha definit el tancament de RTVV com “autoritari” i ha dit que “està marcat per la vulneració de la Constitució i la recentralització i que el seu cost és superior al manteniment de l’ens”.

El líder dels socialistes valencians ha afegit que el tancament està marcat per la vulneració de la Constitució, l’autoritarisme i el recentralisme expliquen el tancament de RTVV. Puig ha demanat als diputats valencians del PP que voten a favor de la revocació del tancament perquè “els valencians li ho recordaran més prompte que tard”.

La diputada de CiU, Montserrat Surroca, ha donat suport a la iniciativa assenyalant que amb la pèrdua de RTVV els valencians perden un mitjà públic en una de les llengües oficials i que “no hi ha democràcia sense llibertat d’expressió”.

Al seu torn, el diputat d’ERC Joan Tardà ha dit que RTVV “tornarà, no ho dubten” i ha acusat el PP de recentralitzar i utilitzar el País Valencià com una “colònia cultural i lingüística i laboratori per exprimir polítiques neoliberals”.

Per Compromís-Equo, Joan Baldoví, ha expressat que el PP ha tancat “amb la patètica excusa dels serveis socials”. Baldoví ha etzibat el PP que “eren els màxims defensors dels valencians i ara tanquen una de les nostres senyes d’identitat principals” i els ha qualificat de “sepulturers de l’autonomia valenciana”.

El diputat d’EUPV, Ricardo Sixto, ha enumerat els casos de corrupció vinculats a la gestió del PP sobre RTVV i ha dit que els populars han d’assumir responsabilitats. Sixto ha remarcat el fet que la llei de creació de RTVV fos aprovada per unanimitat i que el tancament només amb els vots del PP.

El diputat per València d’UPyD, Toni Cantó, ha dit estar a favor de la proposició sent “fidel al seu programa electoral, malgrat els estranys companys de proposició”. Cantó ha defensat televisions autonòmiques a territoris amb llengua pròpia, com el País Valencià.

Proposició

El text remarca que el tancament suposa l’acomiadament de 1.600 treballadors i la destrucció de 3.000 llocs de treball al sector audiovisual valencià. “La decisió unilateral del govern valencià vulnera el dret a la llibertat d’informació i expressió de cinc milions de valencians tal com marca l’Estatut d’Autonomia i la Constitució espanyola”, denuncia.

La proposició assenyala que sense RTVV l’espectre radioelèctric valencià deixa de tenir emissora autonòmica que garantisca el servei públic, fomente la informació de proximitat i l’ús del valencià llengua pròpia de la comunitat , tal com recull l’Estatut d’Autonomia.

Així, els partits signants indiquen que amb el tancament de RTVV els valencians perden el dret a ser informats en la seua llengua i que es perd la vertebració del territori.

Cop mortal al sector periodístic

El text presentat aquest dimecres manifesta que el tancament de RTVV és un “cop mortal” al sector periodístic, en un moment que els índexs d’atur en la professió superen el 45% al País Valencià.

En una mateixa línia, afegeixen el tancament suposarà un fre a les expectatives dels vora 300 nous llicenciats en Periodisme que cada any surten de les quatre universitats públiques i la privada que imparteixen aquesta titulació.

Miguel Ángel Picornell.

TSJ valencià admet els recursos del PSPV i d’un periodista contra el tancament de RTVV

El Tribunal Superior de Justícia valencià ha admès a tràmit un recurs presentat per dos diputats del PSPV-PSOE i un altre d’un periodista esportiu de l’ens públic contra el tancament de Radiotelevisió Valenciana i, en conseqüència, reclama al Consell que remeta al jutjat l’expedient administratiu corresponent.

Segons consta en una resolució de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJ valencià s’admet a tràmit el recurs presentat pels diputats socialistes Alfred Boix i Víctor Sahuquillo contra l’acord del Consell del passat 28 de novembre sobre el cessament de les emissions dels serveis de radiotelevisió pública autonòmica.

En aquest sentit, es reclama l’expedient corresponent al Govern valencià ‘preferentment digitalitzat’ que haurà de ser presentat en 20 dies sota la prevenció de multa, i es dóna a l’Executiu regional un termini de nou dies perquè es persone si ho considera oportú en qualitat de demandat.

Igualment, s’ha obert una peça separada de mesures cautelars (el PSPV havia sol·licitat la suspensió del tancament acordat pel Consell) per a donar audiència a la part demandada, la Generalitat, i que presente al·legacions abans de les 14.00 hores del matí.

Idèntica tramitació està seguint el recurs que va interposar el periodista de Radiotelevisió Valenciana Miguel Ángel Picornell, sobre el qual s’han acordat les mateixes actuacions i que ha recaigut en el mateix magistrat.

Contra ambdues resolucions cap recurs de reposició que haurà de ser presentat en un termini de cinc dies.

Comparteix

Icona de pantalla completa