Diari La Veu del País Valencià
La UJI adverteix que el seu model d’universitat pública està en un moment crític
EFE / Castelló

El Consell de Govern de la Universitat Jaume I de Castelló ha aprovat una declaració en la qual adverteix del “risc del model UJI d’universitat pública” pel minvament d’ingressos i assegura que travessa un “moment crític”.

El text fet públic per la Jaume I assenyala que les retallades pressupostàries en la subvenció ordinària de la Generalitat “i la política educativa del Ministeri d’Educació que està patint la UJI des de fa tres anys, està posant en perill el model d’universitat pública que hem conegut fins ara”.

Amb aquesta declaració, el Consell de Govern de la UJI “vol traslladar aquesta preocupació a la societat de Castelló, perquè siga conscient que aquell projecte pel qual es va lluitar ara fa 21 anys està passant per un moment crític”.

Des de la Universitat castellonenca asseguren que no es poden abordar les inversions en les infraestructures que necessita “perquè la subvenció ordinària només cobreix les despeses de personal”.

Lamenta a més que la política de beques “impedeix l’accés dels estudiants amb menys recursos”, que els fons públics destinats a investigació “han minvat de manera extraordinària” i que les condicions laborals del professorat “han empitjorat”.

A aquest llistat de crítiques la UJI suma el fet que “les promocions estan paralitzades i les taxes de matrícula s’han incrementat en un 33%”.

“Per contra -arreplega la declaració- s’estan donant totes les facilitats a la creació d’universitats privades que engeguen justament aquelles titulacions que tenen més demanda, i amb una diferència de preus cada vegada menor entre l’oferta pública i la privada com a conseqüència de la contínua pujada de les taxes de matrícula”.

Per tot açò, el Consell de Govern de la UJI exigeix un increment del finançament del sistema d’universitats públiques del País Valencià i la liquidació del deute històric, que en el cas de la Jaume I supera els cent milions d’euros, segons dades aportades pel rector, Vicent Climent.

La Jaume l reclama també el pagament de tots els endarreriments, “la derogació dels decrets que limiten l’autonomia universitària”, la rebaixa de les taxes de matrícula i “una política de beques que assegure la igualtat d’oportunitats”.

Pressupost per a 2014

D’altra banda, el Consell de Govern de la UJI ha aprovat també el pressupost per a 2014 de les entitats dependents de la Jaume I i d’aquelles en les quals té participació majoritària.

Així, el pressupost de la Fundació Isonomia depassa els 148.500 euros, la qual cosa suposa una reducció de 9.200 euros respecte al pressupost de 2013.

La UJI destinarà 18.000 euros a la Fundació Germà Colón Domènech; mentre que la Fundació General de la Universitat Jaume I-Fundació del País Valencià percebrà el pròxim any 514.493,33 euros.

Finalment, el pressupost del Parc Científic i Tecnològic de la UJI per a l’exercici 2014 ascendeix a 212.680 euros, xifra que representa un increment pressupostari del 2,05% respecte a l’exercici anterior.

La UJI ha donat llum verda també al calendari d’eleccions a Juntes de Centre, que s’iniciarà el 7 de febrer de 2014 amb la publicació del cens provisional.

Del 17 al 21 de febrer es podran presentar les candidatures i el 4 de març serà la proclamació definitiva de les mateixes. Les eleccions tindran lloc el 17 de març i la proclamació definitiva dels membres serà el 21 de març.

D’altra banda, també s’ha aprovat el calendari per a triar nous degans i director de centre.

En aquest cas, les eleccions s’iniciaran amb la presentació de candidatures del 31 de març a l’1 d’abril, data en què es proclamaran provisionalment les candidatures.

La proclamació definitiva serà el 7 d’abril i les eleccions tindran lloc el dia 14 del mateix mes. La proclamació definitiva dels resultats està prevista per al 25 d’abril.

Comparteix

Icona de pantalla completa